Södertälje: Skenskilsmässor del av utbrett bostadsfusk

I Södertälje tar man nu krafttag mot flera typer av folkbokförings- och uthyrningsbrottslighet.

Dagens Nyheter skriver om Projekt Gökungen som kommunen kallar det. I Södertälje pågår ett utbrett fusk som på olika sätt hör samman med bostadsbristen.

# Skenskilsmässor. Par skiljer sig, får förtur till en allmännyttig lägenhet (systemet är till för att kvinnor ska kunna lämna destruktiva förhållanden), och hyr sedan ut den, ofta till ockerhyra.

# Villor byggs (utan bygglov) om till små lägenheter som hyrs ut svart till barnfamiljer.

Arbetet mot bidragsfusk och svartkontrakt har gett resultat, skriver DN. Kommunens kostnader för försörjningsstöd minskat kraftigt och det allmännyttiga bostadsbolaget har sagt upp ett stort antal hyreskontrakt.

– Men om man tror att det bara är Södertälje som har de här problemen så misstar man sig. Det sker överallt där det finns pengar att tjäna på andrahandsuthyrning, säger Anna Flink, säkerhetschef i Södertälje kommun.

Tidöpartierna planerar att genomföra en nationell folkräkning, vilket ska kunna ge underlag för att förbättra kampen mot olika typer av folkbokförings- och bidragsbrott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.