Stopp för ägarlägenheter i Stockholm: ”Ett ideologiskt bostadsexperiment som inte har slagit så väl ut”

Under det borgerliga styret ökade antalet ägarlägenheter i Stockholm. Nu sätter det nya vänsterstyret stopp för markanvisningar för ägarlägenheter.

– Vi vill prioritera markanvisningar för bostadsrätter och hyresrätter, säger biträdande finansborgarråd Anders Österberg (S) till Hem & Hyra.

Ägarlägenheter är en upplåtelseform som infördes i Sverige 2009. Det har gått ganska trögt med utvecklingen av ägarlägenheter (som enkelt beskrivs som ”radhus på höjden”) men på senare år har upplåtelseformen ökat i Stockholm. Under perioden juli 2019 – juli 2020 gick antalet ägarlägenheter från cirka 100 stycken till cirka 1000 i huvudstaden, skriver Hem & Hyra som hänvisar till en rapport från fastighetsrådgivaren Svefa.

Ökningen berodde på att det borgerliga styret var positivt inställd till ägarlägenheter – till skillnad från den nuvarande vänstermajoriteten.

– Ägarlägenheter är ett ideologiskt bostadsexperiment som inte har slagit så väl ut, säger Anders Österberg (S) till Hem & Hyra.

– Med ägarlägenheter ökar spekulationsinslaget på bostadsmarknaden, likaså andelen hyresgäster med osäkra hyresförhållanden. I andra europeiska länder har vi sett hur dessa lägenheter domineras av Airbnbuthyrning och korttidskontrakt, säger Anders Österberg.

Stoppet för ägarlägenheter finns med i den nya majoritetens budgetförslag som ska debatteras och beslutas i kommunfullmäktige den 12-13 december. Här finns hela budgetförslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.