Beijer: Fallande priser, inga tillgänglighetsproblem kvar

Beijer Byggmaterials nya rapport om marknadsläget för byggmaterial pekar på en försvagad marknad, men ”i många fall kan vi inte relatera till de domedagsprofetior som syns i våra medier”. De ser fallande priser på de flesta produkter – utom cement – framför sig och menar att tillgänglighetsproblemen i princip är borta.

Beijer Byggmaterial ger regelbundet ut en rapport som beskriver marknadsläge och prisutveckling på byggmaterial. Den ges ut i fyra utgåvor per år och publiceras kvartalsvis.

På torsdagen släpptes Q4-rapporten, läs gärna hela rapporten här. 

Beijer skriver att det tredje kvartalet präglades av ökad generell tillgänglighet, prisfall i de mer råvarudrivna kategorierna och stora prissänkningar på energi och containerfrakt.

Försvagad marknad men fortsatt god efterfrågan i flera segment

Generellt ser Beijer nu en försvagad marknad, men skriver: ”Men i många fall kan vi inte relatera till de domedagsprofetior som syns i våra medier. Visst ser vi en minskad efterfrågan som primärt är kopplat till privat konsumtion, men vi ser samtidigt en fortsatt god efterfrågan i flera segment när vi går in i vintermånaderna, som även i normala tider är en lugnare period. Vi ser också att orderböckerna hos våra större entreprenörer även fortsatt ser relativt bra ut.”

När det gäller prisutvecklingen är det flera kategorier där priserna stabiliseras och börjar/fortsätter falla. Det gäller huvudsakligen kategorier med stark koppling till råvaror, men Beijer ser nu också utvecklingen tydligt i mer vidareförädlade kategorier Detta drivs huvudsakligen av:

  • Fallande/stabiliserade energipriser.
  • Fallande priser för primärt containertrafik.
  • Fallande priser på många råvaror som, skrot, aluminium, trävaror, polystyren, polyeten etc. • Generellt lägre global efterfrågan. Det har skett stora förbättringar gällande den generella tillgängligheten på byggmaterial under sommaren och i höst har de sista problemen i princip försvunnit.

Beijer förväntar sig fortsatt god tillgänglighet och fortsatt fallande priser under Q1 och Q2, 2023.

När det gäller tillgänglighet ser Beijer generellt inga större orosmoln för första halvåret 2023. Kombinationen av de avklingande effekterna av Covid-19 och anpassningen till krigssituationen i Ukraina samt den minskade globala efterfrågan har gjort att tillgängligheten nu är god för, i princip, alla kategorier.

”Ska man flagga för någon risk är det att många producenter drar ner sin produktion och att många led i värdekedjorna också minskar sina lager. När detta sker finns alltid en risk att reduktionen blir för stor och att brister uppstår när säsongsmässig efterfrågan sedan ökar. Om så är fallet kommer detta att synas i april månad, vilket självklart är något vi planerar/säkrar upp inför”, skriver Beijer.

Minskad efterfrågan sänker priserna

När det gäller prisutvecklingen ser Beijer framför sig fortsatta prissänkningar i flera kategorier under vintern, om än inte i alla. Detta drivs primärt av

# Minskad global efterfrågan, vilket också påverkar byggnationen och därmed balansen mellan utbud och efterfrågan. Vi går generellt från en bristsituation till en överskottssituation.

# Lagerminskningar i värdekedjorna, vilket ytterligare minskar efterfrågan hos producenterna.

Beijer tror på fortsatt fallande priser på ingående material, de tror också minskade containerkostnader.

Prissänkningarna gäller dock inte alla produkter; de ser kraftiga höjningar på cement, men ”orsakerna till dessa höjningar är fortfarande mycket oklara och påverkar alla produkter innehållande cement”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.