SBB genomför storaffär – säljer för tio miljarder kontant

SBB genomför Nordens största fastighetsaffär i år när bolaget bildar ett JV med Brookfield, där bolagets portfölj med utbildningsfastigheter placeras. SBB säljer 49 procent av portföljen för 9,2 miljarder kronor, med en tilläggsköpeskilling om upp till 1,2 miljarder kronor.

Beroende på utfallet av tilläggsköpeskillingarna motsvarar transaktionspriset som högst en premie om 2,7 procent och som lägst en rabatt om 2,7 procent jämfört med det bokförda värdet i Q3.

Portföljen det handlar om har ett totalt värde om 44,9 miljarder kronor.

Portföljen kommer att ägas av bolaget EduCo, som kommer att förvaltas av SBB.

Intäkterna från transaktionen kommer huvudsakligen att användas för att minska SBB:s skuldsättning, vilket innebär att SBB:s belåningsgrad kommer att sänkas till cirka 42,4 procent, från cirka 46,9 procent rapporterat per det tredje kvartalet 2022.

EduCos styrelseordförande kommer att vara Ilija Batljan. Jenny Asmundsson, som ingår i SBB:s koncernledning, kommer att vara ansvarig för EduCos verksamhet.

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan:

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Brookfield, en högt ansedd infrastrukturinvesterare. Etableringen av EduCo kommer att göra oss ännu bättre rustade att fortsätta leverera viktig infrastruktur till de nordiska välfärdsstaterna. Det kommer att finnas ett ökat behov av skolor, förskolor och universitetsbyggnader i Norden, en marknad där vi redan har en stark närvaro. Med Brookfield som vår långsiktiga partner kommer vi även att få en fördel genom diversifiering av SBB-koncernens finansieringskällor, samtidigt som vi påskyndar minskningen av skuldsättningen i koncernens balansräkning i linje med vår kommunicerade strategi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.