Sjunkande priser i markanvisningar

20 procent lägre än förra året, enligt Markanvisning.se.

Fastighetsvärlden har intervjuat Johan Brisvall, vd för Markanvisning.se om utvecklingen av kommunernas markpriser.

Brisvall konstaterar att fyra av de fem högsta prisnoteringarna i år beslutades i januari eller februari, innan Ryssland startade kriget mot Ukraina.

Årets högsta pris för flerbostadshus är 31 000 kronor per kvadratmeter ljus BTA i Alvik och för småhus toppar 35 750 kronor per kvadratmeter ljus BTA i Göteborg (med inlämning i april).

Jämförs snittpriserna för markanvisade flerbostadshus inom Stockholms stad under årets första tre kvartal med motsvarande period under 2021, är priserna nu 20 procent lägre. Det kan ses som en fingervisning om i vilken utsträckning markpriserna påverkas, skriver Fastighetsvärlden.

– Det beslutas vanligtvis om flest markanvisningar i Stockholms stad under det fjärde kvartalet, så det är först med ett helårsperspektiv vi kan dra definitiva slutsatser om prisförändringarna. Dessutom skiljer sig marknader kraftigt åt och hur utvecklingen ser ut i Stockholm behöver inte motsvara förändringar i andra geografiska områden, säger Brisvall till Fastighetsvärlden.

Johan Brisvall medverkade i Bopolpodden i somras, lyssna här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.