Nej, myndigheterna ska inte ansvara för all kontroll – men kontrollerna behöver vara mer frekventa

Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet, svarar på Ansvar Säkerhets debattinlägg.

Företaget Ansvar Säkerhet gjorde nyligen ett debattinlägg på bostadspolitik.se, baserat på det poddavsnitt där jag medverkade. I inlägget konstaterar de att fusket är utbrett inom byggbranschen och upptäcks vid granskning av företag och deras underentreprenörer. Något som vi är helt överens om.

Av artikeln kan man få uppfattningen att jag anser att myndigheter ska ansvara för all kontroll av byggarbetsplatser. Det gör jag inte. Däremot anser jag att myndigheternas kontroller behöver vara mycket mer frekventa än idag och dessutom mer pricksäkra. Att en riskvärdering ska ske av de företag som ska kontrolleras och vara mer än stickprovskontroller.

Det krävs att branschen och dess företrädare steppar upp och gör egna kontroller både på skrivbordet men inte minst i realtid ute på arbetsplatserna

Myndigheterna kan inte ta ansvar för all den kontroll som behövs. Det krävs att branschen och dess företrädare steppar upp och gör egna kontroller både på skrivbordet men inte minst i realtid ute på arbetsplatserna. Myndigheterna bör inte och kan aldrig prioritera den mängd resurser så att alla arbetsplatser kontrolleras. Både bransch och myndigheter kan däremot vara mer effektiva. Detta av rent samhälls- och företagsekonomiska skäl – och inte minst för den svenska byggbranschens överlevnad.

I mycket är jag således överens med Ansvar Säkerhet – det är byggbranschen som måste ta ansvaret för granskningar av deras underentreprenörer och kontroller på byggarbetsplatserna. Men jag tror inte på en lagstiftning där företagen tvingas att använda ett utomstående bolag för kontroll av företagets affärer och affärsrelationer.

För att en god egenkontroll ska vara möjlig behöver myndigheterna tillhandahålla all den offentliga information som företagen behöver på ett enkelt sätt och ändamålsenligt sätt och inte som nu i många olika format på många olika portaler. Här borde politiken agera!

Idag behöver många små och medelstora företag inte ens ha revisor. Det tror jag i så fall skulle vara ett större steg i rätt riktning. Och fler lagar är inte alltid svaret.

Men för att en god egenkontroll ska vara möjlig behöver myndigheterna tillhandahålla all den offentliga information som företagen behöver på ett enkelt sätt och ändamålsenligt sätt och inte som nu i många olika format på många olika portaler. Här borde politiken agera!

Sedan tror jag att företag som Ansvar Säkerhet och andra liknande bolag ändå kommer ha en stor marknad när branschen och företagarna inser vikten av kontroll av både papper och verkligheten i realtid och då behöver anlita tredje part på grund av kompetens och tid.

Pia Bergman
Expert på ekonomisk brottslighet, fd Skatteverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.