”En återgång till krångliga detaljkrav tar oss inte framåt”

Fastighetsägarnas Christina Heikel svarar på Ulf Kamnes och Mattias Axelssons inlägg.

I förra veckan kom Ulf Kamne, före detta miljöpartistiskt kommunalråd i Göteborg, tillsammans med Mattias Axelsson (de två är numera kollegor på Public Affairs-byrån A Beautiful Soup) med förslag på hur byggtakten kan hållas uppe i Göteborg. Förslagen kommenterades av Lennart Weiss i Veckans Aktuellt.

Nu har Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Göteborg (och krönikör på Bostadspolitik.se) svarat på GP Debatt.

Hon instämmer i att fokus för markanvisningstävlingar bör skifta från högsta pris – men det får inte leda till ”otydliga och målförskjutande detaljkrav av det slag som vi sett under tidigare mandatperioder och gjort framsteg i att få bort”.

Hon skriver vidare: ”Om huvudbudskapet var att stimulera byggandet behöver politikerna dock ta sikte på målen och inte medlen för att nå dem. I annat fall riskerar stadens markanvisningar att bli oförutsägbara och för alla parter onödigt kostsamma.”

Hon skriver också:

”Volymerna på markanvisningarna måste flerdubblas. För att stimulera byggande av främst bostäder med minimal klimatpåverkan bör politikerna även se potentialen i att genom bygglov och tillåtande tolkning av detaljplaner kunna utveckla redan byggda fastigheter.”

Läs hela inlägget på GP Debatt här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.