Klimatkrisen: Försäkringsbolag kan backa från riskområden

Över hälften av landets villaägare bor i områden som är särskilt utsatta för klimatrisker – vilket kan leda till sjunkande värden och att försäkringsbolag inte längre vill försäkra husen.

Dagens Nyheter skriver om klimatförändringarna och konsekvenserna de kan få för villaägare som bor framför allt i översvämnings- eller skreddrabbade områden.

DN skriver att Länsförsäkringar redan 2018 beslutade sig för att inte försäkra nybyggnation i utsatta områden.

Än så länge har inget försäkringsbolag slutat att försäkra hus som redan byggts – men det är inte långt borta, enligt Staffan Moberg, klimatexpert på Svensk Försäkring.

– Jag har hört försäkringsbolag prata om fastigheter längs en enskild gata, där man inte vet om man kan fortsätta, säger han till DN.

Han vill inte säga vilka områden det handlar om – eftersom det hade lett till sjunkande värden – men pekar ut Västkusten som ett område som ”på vissa håll börjar närma sig gränsen för vad försäkringsbolagen kan acceptera.”

Staffan Moberg menar också att politiken snart behöver inse att det kan bli aktuellt att behöva fatta obekväma beslut, som att peka ut områden som olämpliga för bostadsbyggande.

Läs hela DN-reportaget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.