Danske Bank: Risk för fastighetskris

Fastighetsbolagen måste agera för att sänka sin skuldsättning. Om många vill sälja samtidigt kan det utvecklas till en fastighetskris, säger Louis Landeman, chef för kreditanalys hos Danske Bank i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

– Jag kan varken svara ja eller nej på om det kan bli en fastighetskris. Det finns stora risker, med en svagare konjunktur samtidigt som räntorna går upp. Nu är det skarpt läge för fastighetsbranschen och en tydlig slutsats är att skuldsättningen måste ned, säger han.

Han tror att det kommer större nedjusteringar av fastighetsvärden under Q4, något som även Fastpartners Sven-Olof Johansson berörde i en DI-intervju nyligen.

Detta kan leda till att bolag som finansierar sig på obligationsmarknaden behöver stärka sin balansräkning för att att försvara kreditbetyg; sälja tillgångar, ställa in aktieutdelningar eller nyemissioner.

– Det finns väldigt stora risker. Man kan tänka sig att allt går kontrollerat till, där bolagen har tid på sig att få in pengar och anpassa sig. Men det kan också bli ett mer okontrollerat scenario där ett eller flera bolag är stressade att sälja tillgångar, vilket pressar priserna för alla, och man kan då hamna i en snabbare nedåtgående spiral som är svårare att hantera.

Kan leda till fastighetskris

Och det går inte att utesluta att detta utvecklar sig till en fastighetskris.

– Det är ett osäkert läge och det kan sluta på olika vis. Nu är vi i en situation som många, däribland jag, länge varnat för. Än så länge är det en kontrollerad process men det finns också ett annat, mer okontrollerat, scenario, säger Louis Landeman till Nyhetsbyrån Direkt. 

Samtidigt fick vi se ett lättnadsrally i torsdags då den amerikanska inflationen överraskade på nedsidan.

– Det kan svänga snabbt. Har vi sett peak inflation globalt? Då kanske räntorna ska börja sjunka, konjunkturen mjuklanda och det blir lättare att få finansiering, säger Louis Landeman.

”Kejsarens nya kläder”

Louis Landeman menar att Riksbanken, med sitt inflationsfokus delvis ligger bakom utvecklingen.

– Riksbanken ensidiga fokus på inflationsmålet framstår mer och mer som kejsarens nya kläder. De utlovade att man kunde köra på med minusränta och stödköp utan några negativa konsekvenser – och nu ser vi följden av det, fortsätter han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.