Kommentarer om budgeten – ”saknar politik för att ta tag i de stora problemen”

Finansminister Elisabeth Svantessons första budgetproprosition beskrivs som svagt åtstramande. De stora greppen uteblir och de satsningar som görs är överlag försiktiga. Bostadspolitiken är inte speciellt närvarande. Förutom investeringsstöden som successivt skalas ner märks främst stöd till energieffektivisering av villor och att tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag förlängs. Här kommenterar Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, OBOS och Studentbostadsföreningen budgeten.

Bostadspolitiken ska läggas om, lovade bostadsminister Andreas Carlson i veckan, men det är en omläggning som kommer att ske successivt och det presenterades inte några direkta nyheter – mer av en färdriktning – i budgeten

Fastighetsägarna tycker att regeringens inriktning i budgetpropositionen för att underlätta bostadsbyggandet är välkommen. Däremot saknar man reformer för att förbättra hyresbostadsmarknaden och en nödvändig utveckling av den sociala bostadspolitiken. De tillägger att energipolitiken måste stärkas för att inte riskera att bryta en lång trend med utsläppsminskning från uppvärmning av byggnader.

Regeringen lägger i budgetpropositionen om fokus för bostadspolitiken för att förenkla bostadsbyggandet. Välkommet, men det behöver kompletteras med reformer som tar fasta på hela bostadsbeståndet, menar Fastighetsägarna.

– En långsiktigt hållbar bostadspolitik måste tydligare utgå från målen för bostadsförsörjningen och en bättre fungerande bostadsmarknad. En väl fungerande hyresmarknad är nödvändig för att möta arbetsmarknadens och den högre utbildningens behov av rörlighet. Vi se fram emot en dialog med regeringen i dessa angelägna frågor, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Anders Holmestig, vd, Fastighetsägarna.

”Den sociala bostadspolitiken behöver utvecklas”

Förlängningen av den tillfälliga förstärkningen av bostadsbidraget till halvårsskiftet 2023 är bra, men inte tillräcklig. Som regeringen själva konstaterar finns det stora grupper som har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden eller lider av trångboddhet. Den strukturella hemlösheten riskerar att få allvarliga samhällskonsekvenser, och riskerna förstärks i lågkonjunktur. Den sociala bostadspolitiken behöver därför utvecklas.

– De mest utsatta nås inte av att det byggs mer, i synnerhet inte småhus och bostadsrätter. Ett rejält grepp behöver tas kring den samlade sociala bostadspolitiken, förutsättningslöst med fokus på vad som löser enskilda hushålls faktiska behov, säger Anders Holmestig.

Satsningarna på konverteringsstöd för att växla bort från uppvärmning med direktverkande el och gas är positivt, menar Fastighetsägarna. För att fortsätta främja energieffektivisering i bostäder och lokaler är långsiktiga och stabila förutsättningar mer verkningsfullt än osäkra och ryckiga stöd.

– Det är djupt beklagligt att regeringen går vidare med att befria fossila bränslen i fjärrvärme från koldioxidskatt. Det är inte efterfrågat och kommer att bryta en lång och positiv utsläppsminskning från lokaler och bostäder. På det området måste energipolitiken stärkas, säger Anders Holmestig.

Hyresgästföreningen ser en budget som skär ned på bostadspolitiken och som ”saknar politik för att ta tag i de stora problemen på bostadsmarknaden”.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen. Bild: Filippa Ländin.

– Det är en budget som saknar svar på de stora utmaningarna som finns på svensk bostadsmarknad. På orter med enorm bostadsbrist behövs förslag på åtgärder när byggtakten avtar. På orter med en svagare marknad behövs en aktiv bostadspolitik för att till exempel möta äldres behov av tillgängliga bostäder till en rimlig kostnad. Det saknas också politiska förslag för att överbygga de stora skatteorättvisorna mellan hyrt och ägt boende. Jag hoppas att den nya regeringen framåt förstår att en aktiv bostadspolitik också ger positiva effekter på samhällsekonomin men också direkt god effekt i människors vardag och liv. Vi ser dock positivt på att förlängningen av det tillfälliga bostadsbidraget ligger kvar, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Även Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg är kritisk till regeringens budget:

– Jag saknar förmånliga statliga bygglån, jag saknar en politik för att få fram mer mark att bygga på och jag saknar en fortsatt satsning på energieffektivisering i hyresrätten. Byggkrisen kräver en framåtlutad regering och Kristersson tar tyvärr flera kliv tillbaka och växlar ner ambitionerna för nybyggnation och energieffektivisering. Regeringen borde låta sig inspireras av Finland där staten hållit uppe byggtakten under lågkonjunktur, istället gör man tvärtom och avskaffar det investeringsstöd vi hade. Det är som att sluta betala hemförsäkringen när huset brinner, säger Martin Hofverberg chefekonom på Hyresgästföreningen.

OBOS välkomnar att den nya regeringen prioriterar det ägda boendet och byggandet av fler småhus. Samtidigt saknas tydliga besked om både amorteringskrav och startlån, samt en långsiktig plan för bostadspolitiken.

Sofia Ljungdahl och Joakim Henriksson.

I regeringens budget föreslås framtida reformer för att öka tillgången till byggbar mark och en förenkling av byggreglerna. Kommuner uppmanas även att höja sin planberedskap, särskilt vad gäller småhus.

– Vi vet att 7 av 10 vill bo i ett eget ägt småhus, ändå är Sverige är det land i Europa som har fjärde lägst andel småhusbyggnation. Det är därför välkommet att regeringen sänder en tydlig signal till kommunerna om att öka tillgången till byggbar mark. Det är något som OBOS länge drivit, inte minst för att det skulle möjliggöra för fler trädgårdsstäder med plats för människor i livets olika faser och olika boende- och upplåtelseformer, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.

Budgetpropositionen lämnar samtidigt många frågetecken. Regeringen har ännu inte lämnat besked om att förändra amorteringskravet, vilket OBOS hade önskat. Dessutom har regeringen inte tagit ställning till förslaget om startlån för den som ska köpa en bostad för första gången.

– Vi uppmanar vår nya bostadsminister att fullfölja föreslagna startlån för förstagångsköpare, ett kraftigt verktyg för att sänka trösklarna för fler till det ägda boendet. OBOS arbetar för att skapa en mer inkluderande bostadsmarknad och erbjuder boköpsmodellen OBOS Deläga, som gör det möjligt för fler medlemmar att ha råd att köpa en egen bostad, säger Sofia Ljungdahl, vd, OBOS Nya Hem.

– Regeringen måste också skyndsamt driva fram lättnader i amorteringskravet. Annars fortsätter de orimliga orättvisorna mellan de som står utanför eller nyligen sin köpt bostad, ofta yngre personer, och de med äldre amorteringsfria bolån. En lättnad skulle också stötta bostadsbyggandet, när byggtakten nu går ned samtidigt som vi har en strukturell bostadsbrist, säger Sofia Ljungdahl.

Studentbostadsföretagen tycker att regeringens första budgetproposition gör lite för studentbostadsbyggandet. Istället är det bostadsministerns tidigare uttalanden som öppnar upp för att komma vidare i viktiga frågor för studentbostadsbranschen, menar man.

Stina Olén.

– Uttalanden från Andreas Carlson och övergripande formuleringar i budgeten bekräftar att den nuvarande regeringens fokus är på det ägda boendet och att skapa fler småhus. Det är ett fokus som riskerar att missgynna studentbostaden och därmed negativt påverka både högre utbildning och Sveriges internationella konkurrenskraft, säger Stina Olén, vd på Studentbostadsföretagen.

Ett av de få konkreta förslag som har bäring på studentbostadsbranschen är avvecklandet av investeringsstödet. Det görs i ett läge där över hälften av planerade studentbostadsprojekt stoppas eller pausas på grund av ökade byggkostnader och ett svårare ränteläge.

– I det rådande ekonomiska läget finns en stor efterfrågan från våra medlemmar på någon typ av riktat stöd till studentbostäder för att möjliggöra kontinuerligt byggande framåt. Därför är det oroande att investeringsstödet nu avvecklas utan att andra åtgärder presenteras i dess ställe, säger Stina Olén.

I budgeten satsas mer pengar på bostadspolitisk utveckling än tidigare år, en öppning för att komma vidare med reformer som ger bättre förutsättningar för studentbostadsbranschen.

– Framförallt välkomnar vi förslaget om regelförenklingar för byggnation och reformer för ökad tillgång till byggbar mark. Därtill förväntar vi oss att regeringen i samarbete med branschen nu går framåt i frågor som att definiera studentbostaden i lagstiftningen och skapa regelverk som utgår från studentbostadens specifika förutsättningar, säger Stina Olén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.