Förminska inte Bostad först!

DEBATT | Emma Hult, före detta ordförande i civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, menar att regeringen förminskar Bostad först när det presenteras som ett folkhälsoprojekt. ”Våga se att det i vårt land behöver vara en del av bostadspolitiken”, skriver Hult.

Bostad först är inget folkhälsoprojekt, Bostad först är bostadspolitik!

I går presenterade regeringen budgetsatsningar för bättre vård och ökad folkhälsa. Ytterligare medel till Bostad först presenteras som en del i denna budgetsatsning och får enligt förslaget utökade medel. Från 30 miljoner kronor i statsbidrag tillförs ytterligare 40 miljoner kronor till Bostad först i statsbidraget för 2023. Regeringen beräknar även att avsätta ytterligare 40 miljoner per år fram till och med 2026.

Det är jättebra, MEN: Bostad först är bostadspolitik och inte en satsning för “bättre vård och ökad folkhälsa”. Det är bara två effekter av många som Bostad först möjliggör.

2017 fanns det i Sverige drygt 33 000 människor som levde i hemlöshet enligt Socialstyrelsens kartläggning, 5 900 av dom i akut hemlöshet. Att vi inte kartlägger oftare är ett stort problem, men det är de senaste siffrorna som vi har. I regeringens budgetsatsning nämns att Bostad först är en beprövad metod som innebär att personer i akut hemlöshet erbjuds en bostad i kombination med frivilliga och individuellt anpassade hjälpinsatser.

Så för bövelen, förminska inte Bostad först till att bara vara ett folkhälsoprojekt. Utan våga se att det i vårt land behöver vara en del av bostadspolitiken.

Och så är det absolut, men begränsa nu inte metoden Bostad först till att bara gälla för dem i akut hemlöshet, metoden kan vara en lösning för så många fler. Bara för att du just nu har en kompis soffa att sova på eller en tältsäng i mammas källare att tillfälligt bo i så ska du inte diskvalificeras för att få hjälp till ett tryggt långsiktigt hem.

Så för bövelen, förminska inte Bostad först till att bara vara ett folkhälsoprojekt. Utan våga se att det i vårt land behöver vara en del av bostadspolitiken.

I vårt grannland Finland minskar hemlösheten, som ett av få länder i världen där det faktiskt händer. Att faktiskt lyckas se till att fler får ett tryggt hem är avgörande både för individen, människorna runt personen men också för landet i stort. Finland lyckas minska hemlösheten för att de tar ett nationellt ansvar för bostadspolitiken, de politiska partierna är överens över blockgränsen om att hemlösheten ska minska och att det kommer att och får lov att kosta pengar. Med politisk vilja, stora bostadspolitiska satsningar, Bostad först och en nationell bostadsstiftelse är det möjligt. Men kommer Sveriges nya regering mäkta med det? Troligen inte.

Det går inte att bo i en regelförenkling

Under förra mandatperioden gick de ihop med SD och avskaffade investeringsstödet för att bygga hyresrätter med lägre hyror, likaså ströks den kommunbonus som fanns för att bland annat få kommuner att ta sitt bostadsförsörjningsansvar som syftar till att bygga bostäder till alla sina invånare. Moderaterna har dessutom kritiserat nästan alla de bostadspolitiska förslag som den tidigare regeringen och dess samarbetspartier har lagt fram och genomfört. Glatt påhejade av KD som liksom storebror M inte kommit med några egna förslag utan mest gnällt på de förslag som lagts fram av andra. Oj förlåt, jag glömde visst deras eviga tjat om regelförenklingar. Visst, vissa regelförenklingar behövs säkert men faktum är att med gällande lagstiftning har vi kunnat bygga väldigt många bostäder. Så mycket som det byggts de senaste åtta åren har det inte byggts sedan Miljonprogrammets dagar. Det går inte att bo i en regelförenkling, däremot går det att bygga bra bostäder om vi har en nationell bostadspolitik – en politik jag är rädd att den nya regeringen kommer montera ner.

Regeringen skriver också att “Ett tryggt boende är ibland också en förutsättning för att stöd och vård i olika former ska ha effekt.” Jag är övertygad om att det inte bara är ibland som ett tryggt hem är en förutsättning för att stöd och vård i olika former ska ha effekt, ett tryggt hem är en avgörande faktor för så mycket mer. För att du ska kunna få det där jobbet, praktikplatsen eller klara av studierna är ett tryggt hem avgörande. För att du ska kunna sova om natten, hjälpa dina barn till skolan på morgonen eller hämta dina barnbarn från skolan på eftermiddagen, är ett tryggt hem avgörande. För att du ska kunna leva ett liv som det vi enligt normer menar är “normalt”, är ett tryggt hem avgörande.

Emma Hult
Tidigare riksdagsledamot (MP) och före detta ordförande i riksdagens civilutskott

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.