Var tionde Stockholmshyresrätt förmedlas med korttidskontrakt

10,3 procent av hyreslägenheterna som förmedlades i Stockholms stad 2021 var på korttidskontrakt. Även i Göteborg är siffran hög, 7,8 procent, medan den i Malmö ligger på 1,5 procent. Detta enligt en granskning som Hem & Hyra har gjort.

Hem & Hyra har i granskningen räknat bort till exempel studentlägenheter och seniorbostäder och liknande. Enbart bostäder som alla kan söka ingår i granskningen.

Med korttidskontrakt ingår inget besittningsskydd. En av anledningarna till att korttidskontrakt används är om hyresvärden till exempel ska genomföra en större renovering

Enligt Hem & Hyra var hela 70 procent av de drygt 200 lägenheter som Heba hyrde ut 2021 på korttidskontrakt. Näst störst andel hade Rikshem med 55 procent (av 400 lägenheter).

Det är hyresnämnden som ger tillstånd för korttidskontrakt, men enligt Hem & Hyra rör det sig om ”stämpelbeslut”, det görs inga större kontroller.

Dominika Polanska, forskare i sociologi vid Uppsala universitet, ser korttidskontrakten som ett sätt att urholka besittningsskyddet och i förlängningen få upp hyrorna.

– Min tolkning är att det här är ett sätt att försöka trissa upp hyresnivåerna. Det är fullt lagligt att ge korttidskontrakt i det här fallet, men vi har en skriande bostadsbrist och människor blir ofta pressade att godkänna den här sortens kontrakt. Man ju vill ha någonstans att bo, säger Dominika Polanska till Hem & Hyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.