”Förödande konsekvenser om vi inte pausar amorteringskravet”

Vi står just nu står inför ett minst lika osäkert läge som vi gjorde i början av pandemin, åtminstone ekonomiskt. Utan riktiga åtgärder kan kombinationen av inflation, elpriser och räntor bli förödande för många svenskar, skriver Jacob Lundblad, vd för Nordax Bank på GP Debatt.

Lundblad menar att ”ventilen” som Riksbanken och Finansinspektionen hänvisar till är svårtolkad och att det i dagens ytterst känsliga ekonomiska läge krävs lättnader i amorteringskraven. Han skriver:

”När allt fler oroliga kunder hör av sig till bankerna och undrar hur de ska klara av den kommande vintern är det viktigt att branschen står redo med uppdaterade riktlinjer som samspelar med dagens ekonomiskt snåriga situation. I sammanhanget är det värt att påminna sig om att svenskarna faktiskt amorterar mer på nya bolån än vad man gör i nästan alla andra jämförbara länder. Och Finansinspektionens ventil för hushåll med svaga inkomster och “väsentligt högre energipriser” är både svårtolkad och kräver dokumentation.

Jag vill hävda att vi just nu står inför ett minst lika osäkert läge som vi gjorde i början av pandemin, åtminstone ekonomiskt. Utan riktiga åtgärder kan kombinationen av inflation, elpriser och räntor bli förödande för många svenskar. Vi behöver därför glänta på pausa-amorteringskrav-dörren ännu en gång, i hopp om att kunna hjälpa människor att bo kvar i sina hem, även om det blir en lång och kall vinter. Alternativet känns ärligt talat som ett experiment.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.