Veckans Aktuellt v43: ”Det finns all anledning att vara bekymrad”

VECKANS AKTUELLT | Bekymmersamt marknadsläge som kan resultera i en fastighetskris. Ränteutvecklingen är svårbedömd, men med tanke på hur samhällsekonomin numera är uppbyggd är det tveksamt om vi långsiktigt tål högre räntor. Det politiska ledarskapet kommer att ställas inför skarpa utmaningar redan i höst och Stockholms stad behöver sänka markpriserna, menar vår expertkommentator Kent Persson. 

Anna Bellman programleder Veckans Aktuellt. Bopolpodden sände ett extra poddavsnitt i veckan där Byggföretagens och Veidekkes dystra prognoser behandlades. Det varnas för byggstopp och fastighetskris.

Bostadspolitik.se:s expertkommentator Kent Persson är även samhällspolitisk chef på Heimstaden som är ett av de största fastighetsbolagen och även ett av bolagen som har lånat mycket på obligationsmarknaden.
– Det finns all anledning att vara bekymrad. När det gäller nyproduktionen är vi på väg in i en tvärnit till följd av ökande kostnader, osäkerhet i omvärlden och tveksamheter om bolagen kan investera. En tvärnit i bostadsbyggandet förstärker lågkonjunkturen – får vi problem i byggbranschen får vi ännu större problem med arbetslösheten, säger Kent Persson.
– När det gäller det finansiella läget så har det gått väldigt mycket fortare med räntehöjningar och inflationen än någon kunde ana för något år sedan. Vi har gått från en period då fastighetsmarknaden var överhettad och där många affärer gjordes på låga avkastningsnivåer. Nu höjs räntorna och en del bolag har det väldigt jobbigt.

– När det gäller Heimstaden specifikt så har vi väldigt trygga ägare, bland andra Alecta, KPA och Folksam; pensionskapital som har investerat med livslångt perspektiv. Jag är trygg i att vi kommer att klara av den här lågkonjunkturen i och med våra starka ägare men det kommer att bli svajigt för många andra bolag.

Heimstadens vd Patrik Hall aviserade i veckan att han kliver ner ett steg, han fortsätter som senior advisor och Helge Krogsbøl, i dag vice vd/COO, tar över vid årsskiftet.
– Patrik har arbetat oerhört hårt under sina 20 år som vd. Han har verkligen byggt upp Heimstaden. När jag började 2015 hade vi 8 000 lägenheter i två länder, i dag har vi 160 000 i tio länder. Nu vill Patrik få mer balans i livet, få möjlighet att träffa familjen mer och få mer rimliga arbetstider.
– Patrik har framför allt ett enormt engagemang för den svenska marknaden, som han kommer att lägga mer tid på nu. Jag hoppas att det innebär att han kommer att bidra mer till det allmänna samtalet om hur den svenska marknaden behöver utvecklas.
– Visst, vd-bytet sker i en orolig tid, men det sker kontrollerat. Helge har arbetat som COO och kan verksamheten – det är en trygg överlämning.

Svårbedömd ränteutveckling

Ränteutvecklingen är ju tiotusenkronorsfrågan just nu och i veckan kom Fastpartner med sin Q3-rapport där legendaren Sven-Olof Johansson förutspår att räntan höjs med 75 punkter nu i november men att det sedan är färdighöjt, vi får ett dramatiskt efterfrågefall som gör att Riksbanken sänker igen redan i Q2 med 75 punkter och sedan ännu mer till en ränta om strax över en procent 2024, som Sven-Olof Johansson ser som en ”ny långsiktig balansnivå”. I tisdags kom Swedbank med sin Economic Outlook där de höjer sina ränteprognoser. De tror också på 75 punkter upp i november men sedan ytterligare 50 punkter i februari, vilket innebär 3,0 procent. De tror sedan att en första sänkning kommer under Q4 och att den nya normalnivån ligger på cirka 2,25 procent, högt över vad Sven-Olof Johansson tror.
– De olika prognoserna visar hur svårbedömt läget är. Många omvärldsfaktorer är svårbedömda. Jag tror att kriget i Ukraina blir långvarigt, ett annat orosmoln i världen är att diktaturen i Kina nu stärker sin ställning, det påverkar världsutvecklingen negativt. Det är långa perspektiv, men jag tror att vi behöver ha långa perspektiv. Det är en svår situation vi är i. Men vi är på väg in i en lågkonjunktur, vilket talar för att inflationen sjunker och att räntorna kommer att sänkas nästa år för att möta lågkonjunkturen.
– Världen har vant sig vid en lågräntemiljö så frågan är om ekonomin som vi har byggt upp de senaste tio åren klarar av högre räntor än en, två procent – jag är inte säker på det.

Vill se bibehållet – eller utökat – stöd till Bostad först

Situationen ställer krav på våra politiker och i november kommer den nya regeringens första budget.
– Jag tror det blir en försiktig budget som kortsiktigt hanterar krisen och dämpar kostnadsutvecklingen för företag och privatpersoner, Det är ett tufft läge, det politiska ledarskapet prövas med en gång.

I veckan fick Moderaterna en ny bostadspolitisk talesperson i David Josefsson från Göteborg.
– David Josefsson har med sin bakgrund – han har ägnat sig åt företagsfrågor och även ägt egna bostäder – goda förutsättningar för att göra bra ifrån sig. Intervjun på bostadspolitik.se indikerar att han är inne på att det behövs större strukturella reformer – det är rätt.
– Mitt medskick till honom är att ta tag i den sociala bostadspolitiken – det är de mest utsatta som lider mest av att bostadsmarknaden inte fungerar.

När det gäller de mest utsatta: En fjärdedel av landets kommuner har sökt bidrag för att inleda eller utveckla sitt arbete med Bostad Först, ett arbetssätt som tagits fram av Stadsmissionen som går ut på att ge bostad, utan att ställa krav på drogfrihet eller att man ska gå i behandling. Regeringen införde i maj det här stödet på 30 miljoner och nu har ansökningstiden gått ut. Var fjärde kommun har sökt.
– Jag hoppas att den nya regeringen åtminstone behåller och helst utökar det här stödet. Det är en modell som fungerar, det vet vi.
– Det kan låta kravlöst, men modellen hänger ihop med att man vidtar åtgärder och får stöd från Stadsmissionen eller kommunen. Bostaden är grunden till att få ordning på sitt liv – du kan inte plugga eller sköta en sysselsättning om ditt största problem är var du ska sova i natt.

Kommunen äger själv frågan om de höga markpriserna

Stockholm har fått ett nytt styre i S MP och V. Det nya bostadsborgarrådet Clara Lindblom (V) Vänsterpartiet är inriktad på att bygga billiga hyresrätter men menar att det är avgörande att återinföra investeringsstödet.
– Det behövs flera åtgärder. Kommun själv äger frågan om markpriserna. Det första Stockholms stad behöver titta på är betydligt lägre markpriser, oavsett om det är privata eller allmännyttiga bolag som ska bygga.
– Det andra problemet rör hyressättningen i nyproduktion som i dag är väldigt svårbedömd. Det hade gagnat byggandet i stort att få ordning på det.

De fyra partierna i regeringsunderlaget var före valet tydliga med att de inte skulle återinföra investeringsbidraget. Men Kent Persson utesluter inte någon form av stöd framöver.
– Kortsiktigt blir det inget, men vi får avvakta och se vad som händer med arbetslösheten. Blir det ett akut byggstopp kan regeringen vara tvingad att ta fram ett konjunkturstöd. Sedan borde regeringen zooma ut och titta vad som behövs. Ett av problemen med det gamla investeringsstödet var att det byggdes väldigt många små lägenheter. Att bygga stadsdelar med många små lägenheter är inte socialt hållbart i ett längre perspektiv.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.