Ny talesperson – med lång branscherfarenhet

Moderaternas nya bostadspolitiska talesperson har drivit eget fastighetsbolag vid sidan av arbetet i tio år.
– En insikt är hur stor betydelse fastighetssektorn har för en ort, säger David Josefsson, som här ger sin syn på sin nya position, den dysfunktionella bostadsmarknaden – och avsaknaden av bostadspolitik i Tidöavtalet.

Efter diverse rockader till följd av regeringsbildningen lämnade Viktor Wärnick civilutskottet för att istället ta plats i arbetsmarknadsutskottet. Därmed blev David Josefsson Moderaternas förstanamn i civilutskottet och han tar även över rollen som bostadspolitisk talesperson. Josefsson valdes in i riksdagen efter valet 2018, och har suttit som ledamot i civilutskottet sedan 2019.
– Jag har tidigare arbetat mycket i utskottet med regelförenklingar för företag, hur man kan beivra brott, få bort bolagsmålvakter och falska bolagsfasader – till synes legala bolag som driver illegal verksamhet. Att göra det enklare att driva företag är en fråga jag brinner för, berättar David Josefsson för Bostadspolitik.se
– Men självklart har det blivit en del bostadsfrågor också, det är naturligt när man sitter i civilutskottet. Det ska bli fantastiskt spännande att få jobba mer med de frågorna, bostadspolitik är något det borde pratas mycket mer om, med tanke på att vi har en helt dysfunktionell bostadsmarknad.

Politikintresset föddes på mellanstadiet

David Josefsson, 39, är uppvuxen i Torslanda och Alingsås och bor numera med familjen i ett nyinköpt radhus i Örgryte. Han gick med i Muf i gymnasiet men berättar att embryot till det politiska intresset egentligen föddes redan på mellanstadiet.
– Händelsen jag kopplar det till var att klassindelningen skulle ändras, politikerna bestämde att vi skulle byta till åldersblandade klasser – kanske för att det skulle vara lättare att banta ner från tre till två klasser. Jag tyckte som tioåring att det var konstigt att någon annan skulle bestämma över hur vår klass skulle delas in – att inte vi, föräldrarna eller de på skolan fick avgöra det. Det där är väl en grundbult som fortfarande driver mig politiskt; att individen själv ska få ta beslut och bestämma över sitt liv.

Drev fastighetsbolag vid sidan av arbetet

2007 började David Josefsson som politisk sekreterare hos Moderaterna på Västra Götalandsregionen, 2012 gick han över till Moderaterna i Göteborgs stad, där han arbetade som stadssekreterare tills han valdes in i riksdagen 2018.
– I Göteborg handlade mitt arbete mycket om bostadsfrågor och stadsutveckling ur ett kommunalt perspektiv.

David Josefsson är en av de specialinbjudna bostadspolitiska talespersonerna som kommer till Bopol Live den 18 januari. Klicka på bilden för mer info!

Vid sidan av arbetet var han under tio års tid med och drev Kastanjeträdets Fastigheter AB, med inriktning mot bostadsfastigheter i Västsverige.
– Vi var fyra personer – en kompis, hans bror, min far och jag – som drev bolaget men vi alla gjorde det vid sidan av våra ordinarie arbeten. Vi tyckte att det var ett kul sätt att vara egenföretagare. Fastigheter är något konkret och handfast, vilket var en motvikt till att vi alla arbetade med ganska teoretiska saker. Vi vände papper i våra vanliga jobb och kunde kombinera det med att måla om trapphus och byta tvättmaskiner.

Som mest hade bolaget ett hundratal lägenheter, de flesta i Skaraborg. Men 2016 avvecklade de verksamheten.
– Till sist tyckte vi att det tog mer tid än det gav. Vi höll på i tio år, sedan ville vi hitta på andra saker så vi sålde av styckvis och delade upp pengarna.

Vilka erfarenheter har du med dig från verksamheten?
– Dels att det till syvende och sist är en affärsverksamhet, man måste tjäna pengar på sista raden. Men också hur viktig dialogen med hyresgästerna är – om hyresgästerna inte är glada är ingen glad. Och även branschens betydelse. Orten betyder mycket för fastigheten men fastigheten kan också påverka orten. Fastighetsbranschen är därmed en väldigt viktig spelare i lokalsamhället.

Vilket ser du som det enskilt största problemet på dagens bostadsmarknad?
– Det är inte ett problem, det är många problem som tillsammans skapar en marknad som inte fungerar; regelverk kring byggande, tiden det tar från idé till färdigt hus, de inlåsningseffekter som skatteregler och hyresregleringen skapar och så vidare. Man har fel ingång om man tror att om vi bara löser byggreglerna eller skattereglerna så ordnar det sig. Det gäller att titta på helheten med målet att få en bostadsmarknad som fungerar för det har vi verkligen inte i dag.
– Vi har flera år långa köer för att få en hyresbostad, en etta kostar flera miljoner i storstäderna. Byggherrar vill bygga, det finns byggbar mark, ändå byggs det inte. Det är mycket som inte fungerar som det ska.

När vi har pratat om kreditrestriktionerna har vi inte sett det som en konjunkturåtgärd för att möta en ekonomisk kris, vi har pratat utifrån hur de skapar barriäreffekter på bostadsmarknaden

Vi släppte nu på onsdagen ett extrainsatt poddavsnitt där Lennart Weiss och Fredrik Isaksson beskriver läget och varnar för en ny fastighetskris. Hur är din bild av marknaden – hur allvarligt är det?
– Vi är på väg in i en lågkonjunktur och en av den nya regeringens absolut viktigaste uppgifter är att hantera den på ett klokt och vettigt sätt. Och bostadsbristen försvinner inte för att vi har en lågkonjunktur. Det är komplexa problem.

Moderaterna lovade i valrörelsen att lätta på amorteringskraven. FI och Riksbanken har hela tiden varit emot detta och nu känns tongångarna mer försiktiga – hur ser du på det här?
– Det är en fråga som regeringen får titta på samlat. När vi har pratat om kreditrestriktionerna har vi inte sett det som en konjunkturåtgärd för att möta en ekonomisk kris, vi har pratat utifrån hur de skapar barriäreffekter på bostadsmarknaden. Man måste titta på det här i ett sammanhang. Jag kan inte säga något annat än att detta är en fråga regeringen måste titta på.

Tror att en hel del reformer ska kunna genomföras

I Tidöavtalet som ska forma den nya regeringens politik står det i princip ingenting om bostadspolitiken, vilket har fått en hel del kritik, inte minst från våra experter på bostadspolitik.se.
– Bostadspolitiken var inte ett fokusområde i Tidöavtalet, men jag kan konstatera att de fyra partierna i regeringsunderlaget var överens om väldigt mycket som rör bostadspolitiken redan under den förra mandatperioden, så jag är övertygad om att vi kommer att kunna genomföra ganska många bostadspolitiska reformer.

Det stora som ni inte är överens om är frågan om fri hyressättning i nyproduktion, där Sverigedemokraterna bromsar?
– Det är också en fråga som regeringen får titta på. Som jag var inne på handlar bostadsproblematiken om många olika frågor, hyresregleringen är en av dem, men det finns många andra och det viktiga är att få igenom förslag i riksdagen, sen får regeringen titta på hyressättningsfrågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.