”Kopschs förslag är en återvändsgränd”

Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg menar att Fredrik Kopsch har helt fel och att hans förslag gör hyresrätten mindre trygg.

Fredrik Kopsch, Timbro-knuten docent i fastighetsekonomi gav på Svd Debatt i förra veckan tre förslag på reformer för att minska bostadsbristen.

Martin Hofverberg har nu gett svar på tal i ett inlägg på Svd Debatt.

Kopsch vill att den enskilde markägaren ska få mer att säga till om, kommunerna mindre. Hofverberg pekar på att nya bostäder kräver annan infrastruktur, som vatten, vägar och elektricitet samt miljöprövningar, där det offentliga ändå måste in.

”Men det betyder inte att dagens system fungerar bra, de problem Kopsch lyfter är reella. Lösningen är att få det kommunala planmonopolet att fungera bättre, inom ramarna för en Nationell Översiktsplan där behov av framtida planering bryts ner på kommunnivå och formuleras som krav på antalet bostäder i plan. Inspiration kan hämtas från Finland, och till det bör staten lägga en kommunal planeringsbonus som den morot som kompletterar piskan”, skriver Hofverberg.

När det gäller hyressättningen menar Hofverberg att om man ger fastighetsägaren mer makt blir hyresrätter mindre trygg och eftertraktad som boendeform.

”Men hyressättningen måste ständigt utvecklas i takt med tiden. Parterna tar också det ansvaret på största allvar, nu senast genom trepartsöverenskommelsen mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och vi själva, för vad de årliga förhandlingarna ska baseras på. I kommunerna arbetar vi kontinuerligt med så kallad systematisk hyressättning, där vi uppdaterar hyresstrukturen efter hyresgästernas generella preferenser i fråga om standard, läge och förvaltningskvalitet”, skriver Hofverberg.

När det gäller den sociala bostadspolitiken menar Hofverberg att Kopschs tanke med social housing ”ignorerar politikens tyngdlagar”:

”Framgångsrika reformer bärs upp av breda utgiftskoalitioner. Små riktade åtgärder eller utgifter blir impopulära i väljarkåren eftersom alltför få tar del av tjänsten, och därmed nedprioriteras det av politiken vilket i fallet med social housing medför att bostäderna blir illa underhållna, för få till antalet och inte sällan placerade i utsatta områden.”

Hofverberg ser hellre ”förmånliga bygglån till byggande av rimligt prissatta hyresrätter, renoveringsstöd för att motverka renovräkning och en skattereform för att utjämna klyftan mellan ägt och hyrt boende”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.