Sökte 600 jobb – sedan nappade Centerpartiet

INTERVJU | Alireza Akhondis väg in i politiken var ganska speciell.
– Jag sökte 600 jobb innan jag till slut fick napp – då var det som politisk sekreterare på hos Centerpartiet i Södertälje, berättar 41-åringen som nyligen utsågs till bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Det var 20 år sedan ekonomen Akhondi tog plats hos Centerpartiet, och det var inget ideologiskt val – ”första gången jag fick rösta la jag min röst på KD” – utan bara en chans att få ett arbete.

– De frågade vad jag visste om Centern och jag nämnde att det var det gamla Bondeförbundet och att de höll på med rasbiologi på 1930-talet, det var allt jag visste, skrattar Alireza Akhondi, som snart insåg att han hade hamnat rätt även ideologiskt. Det handlade om alla människors lika värde i kombination med en tro på människans egna drivkraft inom den ekonomiska politiken.

Varför tog det 600 försök innan du fick jobb?

– Andra kanske hade förklarat det med ett slags strukturell rasism, säger Alireza Akhondi som kom till Sverige från Iran som elvaåring.

– Jag ser det snarare som ett tecken på en dysfunktionalitet på arbetsmarknaden. Det är höga murar in, det finns en insider- och outsiderproblematik. Två grupper har det svårt: Unga och utrikes födda, jag var både och. Om en arbetsgivare får 500 ansökningar är det en hög riskpremie på att välja någon som inte har samma bakgrund som en själv. Och murarna finns även på bostadsmarknaden, konstaterar han.

Första folkvalda positionen: Riksdagsledamot

När Alireza Akhondi valdes in i riksdagen 2018 var det hans första position som folkvald. Han hade tidigare i perioder arbetat för partiet som tjänsteman, men framför allt fokuserat på den civila karriären. Närmast före riksdagen var han arbetsmarknadsexpert på arbetsgivarorganisationen KFO och dessförinnan förvaltningschef på Vansbro kommun med fokus på integration.

När han till slut kandiderade till riksdagen var det med fokus på integration och segregation.

– För att komma till bukt med det måste man lösa tre andra frågor; arbetsmarknaden, skattesystemet och bostadsmarknaden. Jag tror bestämt att om man får ordning där kommer man väldigt långt med integrationen.

Under den första mandatperioden var han arbetsmarknadspolitisk talesperson, nu tar han alltså över bostadsfrågorna från Ola Johansson, som lämnar riksdagen efter tolv år.

Har gjort en bostadsmässig klassresa

– Jag har även en ersättarplats i skatteutskottet för att bevaka de skattetekniska delarna i bostadspolitiken.

Själv har han gjort en bostadsmässig klassresa – från Tensta dit familjen kom på 90-talet, till det nuvarande boendet i Danderyd.

– Jag har upplevt segregationen och dess konsekvenser, nu bor jag i Danderyd och det är klart att det har varit en resa hit. Här får sådana som jag betalt för att bo medan människor i Tensta betalar en stor del av sin disponibla inkomst i hyra. Det visar på vår dysfunktionella bostadsmarknad.

När vi frågar efter de största problemområdena på bostadsmarknaden sprutar Alireza Akhondi ur sig en hel del:

– Bruksvärdesprincipen är en – det är helt orimligt att en trea på Östermalm i princip kan vara billigare än en trea i Husby. Jag säger inte att jag är för marknadshyror men systemet måste reformeras.

– Att få in förstagångsköpare på den ägda marknaden är en hjärtefråga för mig. Det handlar om ungdomar och utrikes födda och det är ett bra sätt att bryta segregationen.

Hur vill du underlätta för att få in dem?

– Det finns många lösningar, det handlar om att vilja. Jag har en tydlig idé, men jag har bara suttit på den här stolen en vecka, jag vill lyssna in innan jag säger att ”det här är facit”.

– Byggnation på landsbygden är en annan hjärtefråga. Det finns bokföringstekniska skäl till att det inte lönar sig, med avskrivningar och annat, lägg där till bankernas sätt att riskbedöma så är det svårt att bygga på landsbygden.

”Det finns många problem”

– Beskattningen förhindrar rörligheten på marknaden; reavinstskatten, kopplad till äldres möjligheter att få lån, skapar inlåsningseffekter.

– Kommunala särkrav, höga byggkostnader, kompetensförsörjningsproblem i byggsektorn, arbetsmarknadskriminalitet – det finns många problem, det är många pusselbitar som ska placeras rätt för att det här ska fungera på ett bra sätt.

Få våra nyhetsbrev på tisdagar och fredagar, prenumerera på bostadspolitik.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.