VECKANS AKTUELLT | Förvånande sammansättning av presidiet i civilutskottet, men i övrigt en bra blandning av erfarenhet och förnyelse. Amorteringskraven bör inte pausas utan skrotas, för de var feltänkta från början. Byggfaktas färska analys visar att nedgången är brant och oroande. Olyckligt att Fastighetsägarna går ut offentligt för hade gagnat trepartsöverenskommelsen om dialogen hållits mellan parterna, menar expertkommentator Lennart Weiss.
Anna Bellman är programledare för Veckans Aktuellt.
I veckan tillsattes riksdagens utskottsledamöter. I civilutskottet, som hanterar bostadsfrågorna, har Vänsterpartiets Momodou-Malcolm Jallow utsetts till ordförande och SD:s bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson till vice ordförande.
– Det är nog inte bara jag som har höjt på ögonbrynen inför detta, det är anmärkningsvärt. Samtidigt är utskottsordförandena en del i ett större pussel där posterna ska fördelas. Vi får se vem som blir bostadsminister, det här kan vara ett sätt att balansera utskottet mot ett statsråd med ett annat slags tänk, säger Lennart Weiss i podden.
Värt att påpeka är att Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Johan Löfstrand ”bara” har en suppleantplats i civilutskottet.
– Det kan nog bli så att Jennie Nilsson som är Socialdemokraternas gruppledare i utskottet kommer att bli bostadspolitisk talesperson. Hon är en samarbetsinriktad person och det hade förvånat om hon inte kommer att luta sig en del mot Johan Löfstrand som är rutinerad. Även om han nu är suppleant i civilutskottet är han vice gruppledare så hans position har stärkts i partiets inre kabinett.
Både Miljöpartiet och Centerpartiet har presenterat nya bostadspolitiska talespersoner: Jan Riise (MP) och Alireza Akhondi (C).
– Det är sammantaget en blandning av gammalt och nytt. Jag är glad att tre tungviktare, Larry Söder (KD), Viktor Wärnick (M) och Jakob Olofsgård (L) är kvar och stabiliserar upp det hela. Sedan är det viktigt att de nya tar sig tid och sätter sig in i frågorna, för det är ett multifunktionellt område. Det är lag- och regelfrågor, det handlar mycket om finansieringsfrågor och förstå hur branschen fungerar och hur värdekedjorna ser ut. Det är viktigt att de träffar branschen och då inte bara intresseorganisationerna.
Amorteringskraven har varit i ropet igen i veckan. Swedbanks Andreas Wallström föreslår att de ska pausas.
– Som jag skrev i ledaren i fredags: De ska inte pausas de ska avskaffas. Om man pausar måste bankerna ändå pröva mot befintliga regler.
– Nu behövs åtgärder som stabiliserar sektorn. Faran nu är att hushållen drabbas från flera håll och inte har råd att bo kvar i sina bostäder. Det finns risk att det hela utvecklas till självförstärkande processer som kan utlösa stora problem. Det är dags att Riksbanken reder ut vad som är kärnan i inflationen, det verkar stå allt tydligare att det handlar om energi, pandemieffekter och leveransproblem och allt förstärks av Rysslands krig i Ukraina. Det är utbudsproblem, inte efterfrågeproblem som ligger bakom och höjda räntor riskerar att leda till kompensationer med högre hyror och höjda löner och vi kan snart vara inne i en löne/pris-spiral som kan leda till stagflation, det allra värsta scenariot.
Hyresförhandlingarna är igång, från fastighetsägarhåll ligger yrkandena på flera håll över tio procent.
– Det är olyckligt att Fastighetsägarna gått ut i debattartiklar med braskande rubriker, det skapar ett mottryck från den andra sidan. Det är självklart att fastighetsägarna ska kompenseras men det ska hanteras på ett mer faktamässigt sätt. Man får identifiera vad som är motiverat. Det kommer inte att bli nio, tio procent men betydligt högre än vad det har varit de senaste åren.
Det har varit en del skriverier om blockuthyrningar på sistone. I helgen vräktes ett hundratal personer i Hässelby och Sollentuna. Svenska Nyttobostäder äger fastigheterna men har blockuthyrt till en aktör som i sin tur har hyrt ut i andra och tredje hand och det hela har lett till kraftigt ökad kriminell aktivitet i och kring fastigheterna. Svenska Nyttobostäderna har sagt upp avtalen och detta drabbar ytterst hyresgästerna som nu har fått lämna. Fenomenet med blockuthyrningar har kritiserats och det har även kommit domar i hovrätten som sägs hota blockuthyrningsverksamhet.
– Jag tycker för egen del att blockuthyrningar kan vara fullt motiverade. Det handlar i grunden om att hyra ut företagslägenheter. Vi har ju en bostadsmarknad som gör att folk sitter och håller på sina kontrakt. Därför skapas den här marknaden om till exempel Ericsson behöver hyra 30 lägenheter för ingenjörer som arbetar för dem i Kista. Det är självklart att det är bra, det måste finnas bostäder till anställda på multinationella företag. Så fenomenet blockuthyrning och företagslägenheter är viktigt för att arbetsmarknaden ska fungera. Sedan måste det finnas kontroll över hyresgästerna, det är klart att det inte är bra när nätverk med prostituerade nästlar sig in, detta såg vi speciellt under pandemin när många av de här lägenheterna stod tomma. Det handlar nu om att strama upp rutinerna, att avskaffa företagslägenheter är verkligen inte bra.