”Kändes overkligt när jag gick mot riksdagen i förra veckan”

INTERVJU | Jan Riise, en 64-årig riksdagsdebutant från Kungsbacka, kommer att ta hand om bostadspolitiken för Miljöpartiet framöver. Här berättar han om sin väg in i politiken, de viktigaste bostadspolitiska frågorna – och den märkliga känslan av att ta plats i riksdagen.
– Det kändes lite overkligt första gången jag gick från stationen till riksdagen i förra veckan.

Bostadspolitik.se följde dramatiken som omgav Emma Hult, tidigare ordförande i civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Hon fick med minsta möjliga marginal lämna riksdagen, sedan MP i Södermanland fått fler röster än i Hults hemlän Jönköping. Därmed tog Linus Lakso MP:s sista riksdagsplats.

Nu står det klart att Emma Hult ersätts på MP-stolen i Civilutskottet av Jan Riise, en 64-åring boende i halländska Gottskär med kort politisk bakgrund – men lång bakgrund från Chalmers i Göteborg.
­– Jag kommer närmast från Chalmers, från Göteborgs Centrum för Hållbar Utveckling. Jag är inte forskare utan har arbetat med verksamhetsutveckling, vilket innebär att jag har verkat i gränslandet mellan forskning och samhälle i många år, säger Jan Riise till Bostadspolitik.se.

Han har i botten en examen från samhällsplaneringslinjen på Göteborgs universitet och en lång karriär inom Chalmerskopplade verksamheter bakom sig.
– Civilutskottet passar mig som handen i handsken. Mycket av det jag har arbetat med handlar ju om hållbar samhällsplanering.

Pressmeddelandet om Miljöpartiets fördelning av talespersoner och utskottsledamöter skickades ut i torsdags. Något uppseendeväckande var att det inte presenterades någon uttalad bostadspolitisk talesperson.
– Jag förutsätter att jag är bostadspolitisk talesperson eftersom frågorna ligger under Civilutskottet, men jag kanske ska kolla för säkerhets skull så att jag inte säger något för tidigt, funderar Jan Riise.

Vi på Bostadspolitik.se kollade i förra veckan med pressekreteraren och hon bekräftade. Däremot kanske man kan tolka det faktum att det inte stod med någon officiell talesperson i pressmeddelandet som att bostadsfrågan inte är prioriterad av MP – det fanns ju talespersoner inom många andra ämnen?
– Så ska du absolut inte tolka det. Bostadsfrågan är viktig för Miljöpartiet, vilket inte minst understryks av att två viktiga utredningar – ledda av Agneta Börjesson och Karolina Skog – har tagits fram. Jag vet inte varför det inte stod något om bostadspolitisk talesperson, det kanske hängde ihop med att det är uppenbart att den som är med i Civilutskottet tar hand om bostadsfrågorna.

Kort politisk bakgrund

Jan Riise har en relativt kort politisk bakgrund. Han började engagera sig först 2014.
– Det handlade väl om att jag hade en känsla av att ”nej, nu får det vara nog”. Om jag ska peka på en konkret händelse så var det ett SD-utspel om att registrera invandrares barn som potentiellt kriminella.

Oj – det där känner jag inte igen..?
– Det blev väl aldrig något av det, det föll väl på sin egen orimlighet. Men SD började ta sig ton och då kände jag att jag ville agera och inte bara gnälla. Miljöpartiet var då det naturliga valet. Och partiet hade en relativt livaktig grupp i Halland och Kungsbacka.

Jan Riise har dock inte haft några framträdande folkvalda positioner. Han har varit tredje ersättare i Region Halland – ”då får man inte ens kallelser till mötena” – och ersättare i kommunfullmäktige i Kungsbacka. Däremot har han varit ordförande i Miljöpartiet i Halland – en region med sex kommuner.

Det känns som ett ganska stort steg därifrån till riksdagen?
– Ja. Vi har länge haft en ledamot från Halland, Elisabeth Falkhaven från Hylte. Hon hade bestämt sig för att sluta och ringde och frågade; ”får jag nominera dig?”. ”Nä”, sa jag, berättar Jan Riise med ett skratt och fortsätter:
– Men saker och ting mognade. Min dotter har kommit in på ett gymnasium i Nairobi, Kenya och ska ändå vara borta i ett år och hon sa: ”Nu när jag ska vara i Kenya så kan ju du lika gärna vara i Stockholm.” Det mognade fram, och det är ju ganska lätt att argumentera för det, att vara riksdagsledamot är ju det finaste jobb man kan ha i Sverige, det ska man ju inte tacka nej till.

Hur känns det nu att vara inne?
– Omvälvande. Det kändes lite overkligt första gången jag gick från stationen till riksdagen i förra veckan. Jag tänkte ”är det verkligen dit jag är på väg?”. Sedan har det landat lite mer i konkreta frågor, när jag åkte hem i torsdags satt jag där med några motioner och utredningar. Och det är ju inte så att allt är nytt – många av de här frågorna handlar ju om det jag har jobbat med på Chalmers.

Fokus på det gröna folkhemmet

Vilka är de viktigaste frågorna för dig?
– Jag skulle säga att det inte handlar om enskilda frågor utan helheten – den gröna omställningen, det gröna folkhemmet. Sedan får man bryta ner helheten i detaljer som resulterar i utredningar och initiativ.

När det gäller bostadsfrågorna – vilka ser du som de största problemen på bostadsmarknaden?
– Det är nog att den inte är anpassad till efterfrågan, att många människor inte kommer in på bostadsmarknaden på grund av ekonomiska förutsättningar eller att det ställs höga krav på hyresgäster. Detta leder till att många inte kan bo där de vill och möjligheterna att ta det där jobbet eller att börja på den där utbildningen försvinner. Det är en stor utmaning att få mer matchning på bostadsmarknaden.

Hur kommer man till rätta med det här?
– Det kan handla om att söka lån på annat sätt än i dag, till exempel startlån, vi behöver också göra det svårare för hyresvärdar att ställa höga krav på hyresgäster.

Han nämner även det andra stora bostadspolitiska området som är viktigt för honom och partiet:
– Det handlar om det klimatsmarta byggandet som vi måste bli bättre på. Vi har ju tryckt mycket på att man borde bygga mer i trä. Dels för att man då bygger mindre med betong och för att man minskar koldioxidutsläppen.
– En annan sak som vi i Miljöpartiet inte är så förtjusta i är att det förekommer renoveringar som leder till hyreshöjningar och att familjer sedan inte har råd att bo kvar. Vi behöver hitta ett system som inte gör det där möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.