#153 Pia Bergman: Lagen hindrar arbetet mot byggkriminaliteten

BOPOLPODDEN | Sekretesslagen hindrar myndigheter från att dela information och komma tillrätta med kriminaliteten i byggbranschen. Pia Bergman har i 35 år varit en stark röst för att bekämpa det stora problem som finns i branschen utifrån sin roll på Skatteverket. Som pensionär är hennes engagemang lika stort. Hör ett samtal om vad som krävs för att myndigheter ska kunna samarbeta, varför Arbetsmiljöverket inte är rätt instans för att driva arbetet och att det måste vara lätt att göra rätt.

Anna Bellman programleder och samtalet kommenteras av Stefan Attefall, ordförande för Byggmarknadskommissionen och chefredaktör på bostadspolitik.se.

Pia Bergman gick i somras i pension efter att ha arbetat med arbetsmarknadskriminalitet på Skatteverket sedan mitten av 1980-talet.

Under hennes tid har problematiken på den svarta byggmarknaden blivit mer och mer komplex.

– Förr handlade det om svarta affärer som gjordes vid sidan om. I dag är det falska dokument, målvakter, pengar som transporteras mellan många olika konton, gärna utomlands, de kriminella ger sig in i näringsverksamhet för att skapa fasader och transportera pengar som kommer från helt annan verksamhet än byggsektorn, säger hon i podden.

Pia Bergman menar att svenska myndigheter ligger långt efter de kriminella, bland annat för att myndigheterna ju måste följa lagar och förordningar – sekretesslagstiftningen är ett jätteproblem.

”Systemet är som gjort för att utnyttjas”

– När myndigheterna är ute tillsammans och kontrollerar ett företag – det brukar vara Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Polisen – så får vi på Skatteverket inte berätta vad det är vi ser. Det enda undantaget är när vi är helt på det klara med att ett brott har begåtts. De här sekretesshindren måste lösas upp.

I en artikel i DN i vintras – Skatteverket varnar för att byggkriminaliteten kan urarta – uttalade sig Tord af Klintberg, forskare som har skrivit en rapport om sekretesslagstiftningen. Han säger i artikeln: ”Vårt nuvarande system är som gjort för att utnyttjas och våra myndigheter framstår som kraftlösa inför kriminella företag.”

Pia Bergman håller med.

– Ja, absolut. Myndigheter måste hålla sig till lagen, det vore absurt annars. Men lagen måste förändras. Vi kan utföra det politiken vill att vi ska göra, det går inte med gällande lagstiftning, och detta utnyttjar de kriminella. Upptäktsrisken är alldeles för låg.

Just nu är en utredning om sekretesslagstiftningen ute på remiss. Pia Bergman hoppas att den ska leda till förbättringar, bland annat när det gäller myndighetsgemensamma besök hos företag.

– Som det är nu kan Skatteverket inte lämna förslag på vart myndigheterna ska gå, de får bara följa med dit andra har bestämt, vilket ger sämre träffsäkerhet. Det bästa är ju om myndigheterna går dit där man ser problemen och det är ofta Skatteverket som har bäst kunskap om vilka företag som ska besökas och att man sedan kan dela informationen.

– Påträffar Polisen illegal arbetskraft på en arbetsplats ska Skatteverket kunna gå vidare med det, Migrationsverket ska kunna göra sitt arbete, företaget ska inte få bidrag och stöd från Arbetsförmedlingen och företaget ska drabbas av sanktioner och åtal, men för att det ska gå att bedriva verksamheten så här krävs en ändrad sekretesslagstiftning, mer resurser och bättre samordning.

– Ett av felen i dag är att man förenklar och sätter fokus på ett litet problem, men man ser inte hur allt hänger ihop.

I februari presenterade bostadsminister Johan Danielsson satsningen på regionala center mot arbetslivskriminalitet. En satsning som Pia Bergman beskrev som ”valfläsk”.

– Att vi sitter i samma lokaler gör ingen skillnad om vi ändå inte får prata med varandra. Även om vi sitter i samma lokaler gäller ju sekretesslagstiftningen.

Saknas rätt kompetens på Arbetsmiljöverket

Hon är även kritisk till organisationen.

– Det här arbete som leds av Arbetsmiljöverket – de har varken kompetens eller kapacitet att leda arbetet. Politiken ger för dåliga styrsignaler, det hela haltar på grund av inkompetens och brist på resurser. Och de som betalar är företagen som behöver se att myndigheterna är ute på fältet och gör sitt jobb.

Pia Bergman går ofta in på att se helheten i problematiken.

– Man vill ha snabba lösningar, men det finns inte några. Man måste göra många saker på en och samma gång.

Hon lyfter fram tre viktiga parametrar:

– Det måste bli lättare att göra rätt. Det är inte lätt i dag. Det måste utvecklas stöd för företag, de måste få information som gör att de kan hålla rent hos sig själva.

– Man måste jobba tillsammans mot den organiserade brottsligheten, framför allt polisen och Skatteverket – slå mot pengarna, följa pengarna.

– Man måste också ta tag i det grå fusket, rundandet av regelverket som gör att man pressar fram några extra kronor. Det är den här sektorn som gör affärer med de kriminella. Här måste vi ut och kontrollera och dela informationen men det kräver att politiken ändrar lagar.

Stefan Attefall.

Bostadspolitik.se:s chefredaktör Stefan Attefall, var ordförande i Byggmarknadskommissionen som för ett drygt halvår sedan avslutade sitt arbete. Kommissionen kom bland annat fram till att över 80 procent av östeuropeiska företag fuskar på ett sätt som inte kan förklaras med att det varit omedvetet.

I kommentaren i slutet av podden säger Attefall:

­– Det fanns ungefär 1 000 företag från Östeuropa, vi djupgranskade 90 av dem och 82 procent bröt mot lagar, regler och avtal. Där fanns hela spektrat, från människohandel och slavliknande förhållanden till företag som trots allt fungerade någorlunda. Men alla bidrar till den oschysta konkurrensen.

Pia Bergman lyfter sekretesslagstiftningen som ett stort problem.

– Det här är ett komplext problem, det krävs åtgärder på många olika områden. Sekretessen är en av nyckelfrågorna. Man måste kunna dela information på ett smidigt sätt. En sak är att i de här myndighetsgemensamma razziorna som Polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket genomför så får de inte lägga sig i lönerna, för dem ska arbetsmarknadens parter sköta – den svenska modellen gör att det hela blir ännu mer komplicerat.

– Det pågår en utredning om sekretessen och i riksdagen finns en majoritet som stödjer förslagen. Problemen är att hitta de juridiska lösningarna som håller i lagrådets granskning kring undantag i sekretesslagstiftningen.

– Vi i Byggmarknadskommissionen föreslog undantag som påminner om dem som används mot gängbrottslighet och den här utredningen är inne på liknande tankespår.

Stefan Attefall är trots allt optimistisk i frågan.

– Det finns ett engagemang, en insikt och en medvetenhet i branschen och i politiken som inte fanns för några år sedan. Fortsätter det så här så kan det gå. Men det krävs att alla bidrar; byggbranschen, facket, politiken och myndigheter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.