Fastighetsägarna om yrkandet: Modellen gör att hyresgästerna inte drabbas lika hårt

Fastighetsägarna Stockholms Oskar Öholm och Nathalie Brard skriver på DI Debatt om sitt yrkande och hyresförhandlingarna som inleds i dag.

Förhandlingen berör direkt nästan 100 000 hushåll i Stockholm men i förlängningen handlar det om nivåerna i hela Stockholmsregionen, och det är första gången som den nya trepartsöverenskommelsen ska prövas.

”Det är en modell som gör att hyresgästerna inte drabbas fullt lika hårt som många andra hushåll, eftersom hyresvärdarna själva får bära stora delar av kostnadsökningarna. Trots det behöver hyrorna behöva höjas mer än vad vi vant oss vid. I Stockholm handlar det om en höjning med 9,5 procent från den 1 januari 2023”, skriver Oskar Öholm, vd och Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

De skriver att konsumentpriser som är upp nio procent på ett år, bygg- och producentpriser som är upp 15 till 25 procent och ränteläget som innebär tresiffriga uppgångar för många fastighetsägare, skulle hyrorna behöva höjas med 25 procent för att täcka de ökade kostnaderna. Men eftersom modellen inte bara titta på ett, utan tre år, slås höjningarna ut och därför landar årets yrkande på 9,5 procent.

De skriver vidare:

”9,5 procent är samtidigt en stor höjning jämfört med det vi har vant oss vid. Hyresgästkollektivet är dock skyddat mot många av de kostnader som drabbar den som äger sitt boende. Räntekostnaden för ett bostadslån på tre miljoner kronor, med en räntebindningstid på tre månader, har under året ökat med cirka 2 000 kronor per månad efter ränteavdrag. Om Riksbankens prognos slår in, kommer ökningen om ett halvår att handla om drygt 5 000 kronor per månad. Lägg till de mycket kraftigt ökade kostnaderna för el- och värme så handlar ökningen för många hushåll om minst det dubbla. Utöver detta kan många bostadsrättsföreningar behöva justera sina avgifter för att hantera föreningens gemensamma lån.

Tack vare den nya hyresförhandlingsmodellen kommer hyresgäster att skyddas mot många av de kostnadsökningar som med full kraft slår mot alla som äger sitt boende. För en normal hyreslägenhet om tre rum och kök motsvarar den föreslagna justeringen av hyran ungefär 700 kronor mer i månaden. Skillnaden mellan dessa 700 kronor och de faktiska kostnaderna kommer hyresvärden att få stå för. Det blir en rejäl ekonomisk utmaning för många hyresvärdar, av vilka majoriteten utgörs av mindre företag med små marginaler. Företag vars enda intäkt är hyran.

Trots de ekonomiska utmaningarna, avser vi hedra den överenskommelse som träffats mellan bostadsmarknadens parter. Gör vi så, bedömer vi att förutsättningarna för hyresrättens långsiktiga utveckling kommer att stärkas. Om den nya modellen faller, gäller det omvända. Då kommer möjligheten att bygga nya hyresrätter och underhålla befintliga lägenheter att försvåras avsevärt. Tillsammans med Hyresgästföreningen har vi därmed ett stort ansvar att axla i de kommande hyresförhandlingarna.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.