Hur stort ska fastighetsägarens trygghetsansvar vara?

I somras lanserade Fastighetsägarna 17 förslag för ökad trygghet. Fastighetstidningen följer nu upp detta med ett långt läsvärt reportage om trygghetsfrågor, om möjligheten att vräka kriminella och vad för slags samhälle vi vill ha. Läs reportaget här.

Bland annat intervjuas Byggvestas vd Marit Appelgren som välkomnar utredningen som tillsattes i somras om större möjligheter att säga upp hyresgäster som dömts för brott. Samtidigt betonar hon utmaningarna.

– Det innebär en stor risk om man tar på sig uppgifter som man inte har kompetens att hantera. Och med nuvarande lagstiftning förväntas fastighetsägaren ta ett stort ansvar och det samtidigt som samhällets insatser inte till fullo fungerar. De kriminella vet ju att det tar minst två år innan det händer något i hyresnämnden. Man ska inte sätta fastighetsägare i en position där de bara förväntas vara samhällsförändrare, säger Marit Appelgren till Fastighetstidningen.

Hennes poäng är att samhället måste ta sin del av ansvaret.

– Den samordningen saknas nu. Visst, vi kan gå in och agera i stället. Men i förlängningen – vad får vi för samhälle om det är vi och inte polisen som gör det. Det offentliga ska ansvara för lag och rätt, men man kan använda oss fastighetsägare mycket mer, vi sitter ofta på enormt mycket information. Jag tror att de kriminella skulle lära sig att information utbyts. Och om man reagerar tidigare finns kanske inget behov av gryningsräder.

Hon lyfter också ett för många okänt problem: Att socialtjänsten beviljar bidrag för svart andrahandsuthyrning.

– Kriminella nätverk tillåts helt enkelt exploatera människor med hjälp av samhällets pengar.

Maria Deronius, säkerhetschef på Stockholmshem, välkomnar också större möjligheter att vräka kriminella, men lyfter även synen på bostaden som en mänsklig rättighet, vilket gör det ”problematiskt” med vräkningar.

Maria Deronius menar att, oavsett brottslighet, så har vi ett samhällsystem som tar hand om personer som inte har någonstans att bo. Är det barn med i bilden så är det ytterligare en känslig aspekt.

– Där tar allmännyttan ett stort ansvar. Avflyttar man från oss är det inte sällan personen hamnar hos någon av våra systrar, de andra allmännyttiga bolagen alltså, som då får överta samma problematik. Det blir behagligt för de grannar som slipper den här personen, men det blir värre för de som får en ny kriminell granne, säger hon i reportaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.