”Ökade kostnader måste få slå igenom i hyresförhandlingarna”

Efter den rekordstora räntehöjningen säger Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen till Fastighetstidningen: ”Det blir tuffa hyresförhandlingar och eftersom det ännu saknas en tvistelösning blir det extra knepigt om Hyresgästföreningen inte inser att en kompensation måste till för att hyresrätten ska överleva”.

På tisdagen höjde Riksbanken styrräntan med 100 punkter, till 1,75 procent, den största höjningen på 30 år.

För fastighetsägarna innebär höjda räntor ytterligare en tung börda, att lägga på andra utgiftsökningar som har slagit till den senaste tiden.

Tomas Ernhagen kommenterar situationen i Fastighetstidningen. På lokalsidan använder man indexerade avtal som ska kompensera för inflationen, men när det gäller bostäder förhandlas hyran med Hyresgästföreningen.

– Det blir tuffa hyresförhandlingar och eftersom det ännu saknas en tvistelösning blir det extra knepigt om Hyresgästföreningen inte inser att en kompensation måste till för att hyresrätten ska överleva, säger Tomas Ernhagen till Fastighetstidningen.

Han påpekar att räntan innan denna höjning stod för 14 procent av kostnaderna enligt SCB:s fastighetsförvaltningsindex.

– Hyresgästerna är skyddade just nu i jämförelse med de som äger bostäder. Det är en gynnsam, men orimlig, situation för dem. Ökade kostnader måste få slå igenom i hyresförhandlingarna. Om inte det sker, skickar vi in mycket dålig signal till de som funderar på att investera i hyresrätter – satsa på något annat. Det skulle knappast gynna hyresrättens långsiktiga utveckling, säger Tomas Ernhagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.