Kraftiga fall på börsen – men stark direktmarknad

Transaktionsmarknaden för fastigheter står fortsatt stark i stormen, enligt Newsec och bolaget halvårsvisa rapport Newsec Property Outlook.

Just nu ligger årets omsättning på 152 miljarder kronor och Newsec tror att den slutar på uppemot 250 miljarder kronor, vilket i så fall innebär att 2022 blir det näst starkaste transaktionsåret hittills.

Priserna har dock fallit.

– Det har skett en korrigering i marknaden och den har gått relativt fort. Köpare och säljare kan fortfarande mötas om än på korrigerade nivåer. Så vi tror att den här förändringen innebär en omställning i marknaden, men att den blir relativt kortvarig, säger Newsecs Nordenchef Max Barclay till Fastighetsnytt.

Om 250-miljardersnivån ska nås krävs en del strukturaffärer, vilket Barclay räknar med under hösten. Det kommer att komma bud på vissa börsbolag.

– Det tror jag. Jag tror många ser det som en möjlighet. Det är därför vi vågar sticka ut hakan och säga att vi tror att det blir det näst starkaste transaktionsåret – vi tror att det kommer att ske ett antal strukturaffärer under hösten, säger han till Fastighetsnytt.

– Många noterade bolag handlas i dag långt under vad fastigheterna är värderade till.

Bostadssegmentet har drabbats av en kraftigare inbromsning, beroende på att sektorn inte har indexreglerade hyresavtal, som kommersiella fastigheter. På längre sikt har detta dock en tendens att jämna ut sig.

– Tittar du över tid så har du en eftersläpning i hyresregleringarna. Tittar du över en femårsperiod historiskt så har du haft ett inflationsskydd även i bostäder, säger Barclay, som även uttalar sig i Dagens Industri, länk här.

Du kan ladda ner Newsec Property Outlook här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.