Reaktioner på rekordhöjningen

Fastighetsbolagens börskurser föll kraftigt efter Riksbankens besked om den rekordstora höjningen av styrräntan, från 0,75 till 1,75 procent. Ett par timmar efter räntebeskedet handlades till exempel Balder, Castellum och SBB ner med runt sex procent. Så här reagerade några av landets ledande ekonomer på beskedet.

SEB:s Robert BergqvistTwitter:

Inte roligt men helt nödvändigt steg från Riksbanken! Styrräntan idag: 1.75% (+100pkt) – nästa höjning 24 nov. Enig Riksbank – lägger tyngd bakom aggressiv exitpolitik. Under 2023 kan inflationen komma ned och öppna för räntesänkningar 2024.

Och:

Riksbanken skickar varning till nya regeringen: ”viktigt att olika politikområden inte drar för mycket åt olika håll”. ”Om stödåtgärder (finanspolitiken) leder till högre efterfrågan kan penningpolitiken på kort sikt behöva bli något stramare.”

Torbjörn Hållö, ekonom på LO på Twitter:

Bisarrt. Helt bortom all sans och balans på Brunkebergstorg. Svensk inflation drivs av en energikris i Europa, som drivs av rysk gas och nerlagd kärnkraft. Stängda kärnkraftverk återstartats inte med chockhöjd svensk ränta.

Och:

Dagens beslut från @riksbanken är inte rimligt. Svensk inflation (tillskillnad från tex USA) är drivet av skenande energipriser. Arbetsmarknadens inflationsförväntningar (5 år Prospera) ligger på 2%. Lönerna ökar i år med knappt 3%. Arbetslösheten är hög på cirka 7%

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson sågar höjningen i Di:

– Det slår hårt mot företag och hushåll. Att gå fram i en lugnare takt hade varit tillräckligt, redan 50 punkter hade varit en tillräcklig åtstramning.

– Det Fed och andra centralbanker gör är viktigare för svensk inflation än vad Riksbanken gör eftersom den svenska inflationen är så globalt bestämd. Det gör att Riksbanken kan ta det lugnare. Riksbanken har varit alldeles för aktiv de senaste 10 åren och fortsätter att vara det nu. Räntevapnet är ett kraftfullt vapen som har en påtaglig påverkan på hushåll och företag, vilket jag kan känna en oro för att Riksbanken underskattar.

– Vi delar Riksbankens syn på att BNP kommer att falla en halv procent nästa år. Men vi befarar att det skulle kunna bli ännu sämre än så, vi ser tydliga nedåtrisker i prognosen. Det vore olyckligt om vi hamnade i en djup lågkonjunktur framöver, en allt för snabb räntehöjning ökar risken för det.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, säger till Aftonbladet:

– Det är olyckligt med de snabba kasten. Det är svårt för hushåll och företag att anpassa sig, och så sent som i början av året sa Riksbanken att det skulle dröja till februari 2024 innan de skulle höja räntan från 0 procent, och nu har de redan höjt den till 1,75.

– En centralbanks uppgift är att skapa stabilitet, inte att förvärra kasten.

– Sitter man i baksätet på en bil som bromsar så hårt att man slå pannan i framsätet gång på gång, är inte det särskilt trevligt. Det är exakt det man utsätter hushåll och företag för. Det går att köra mjukt och försiktigt.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije säger till Aftonbladet:

– Visst är det enkelt att säga med facit i hand, men Riksbanken var ganska ensamma med att tona ner riskerna med inflationen, medan andra varnade för att den var på väg upp redan innan kriget. Den senfärdigheten bidrar till att man tvingas ta i lite mer nu.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar på Twitter:

Riksbanken höjer styrräntan rejält och höjer därmed säkerligen också orosnivån hos många bolånetagare. Men, och det här är viktigt, sätt er ner och räkna innan paniken tar överhanden. 583 kronor mer per månad och miljon är vad detta innebär i praktiken

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP på Twitter:

Ett gammalt talesätt som beskriver centralbankernas räntepolitik är ”trappa upp, hiss ned”. Gradvisa räntehöjningar under goda tider och kraftiga räntesänkningar under dåliga tider,standardmelodin under senaste 20 åren. Ny beskrivning av räntepolitiken blir ”hiss upp, trappa ned”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.