”Räntekänslighet kan man bara minska genom amortering”

Swedbanks sparekonom Arturo Arques slår på Dagens Industri ett slag för amorteringskulturen och bankernas höga kalkylräntor.

Arturo Arques skriver på Di Debatt om den nya situationen vi har hamnat i, med mycket högre boräntor och elpriser än tidigare. Han konstaterar att alla hushåll mår bra av rejäla marginaler och försvarar bankernas höga kalkylräntor.

Han skriver:

”En kalkylränta på sex procent är nödvändig inte minst vid utlåning till konsumenter som köper en nyproducerad bostadsrätt. Om vissa bostadsutvecklare fått som de velat och det gjorts avsteg från dagens amorteringskrav och kunderna lånat mer hade det inte bara inneburit högre bostadspriser och högre skuldsättning utan också en ännu högre räntekänslighet. Enligt The Economist toppar Sveriges bolåntagare redan i dag listan över högst räntekänslighet inom OECD. I dagens situation med en inflation på åtta procent och en genomsnittlig bolåneränta på väg mot tre procent hade vi redan slagit i taket för hur mycket låntagarna klarar av i boendekostnader om bolåntagare använt pengarna som i dag går till amortering till att i stället betala ränta på ett större bostadslån.”

Han försvarar amorteringskraven men tycker att i dagens extrema situation bör Finansinspektionen överväga möjligheten till ”avsteg från dagens amorteringskrav under en begränsad period för befintliga bolåntagare som riskerar hus och hem. En möjlighet som förvisso redan finns. Men en nackdel med dagens kreditregler är att den är stelbent. Jag välkomnar därför Max Elgers beslut att låta Finansinspektionen utreda effekterna av dagens amorteringskrav.”

Men i grunden är amortering något positivt och nödvändigt menar Arques.

”Hushållens höga skuldsättning och därmed stora räntekänslighet kan man bara minska genom amortering. Den som lånar en miljon kronor till en ränta på fyra procent och väljer att amortera lånet på 20 år i stället för 30 år minskar sin totala kreditkostnad med 200 000 kronor. Den som i stället väljer att inte amortera en krona under 50 år har betalat två miljoner kronor i ränta till banken och har fortfarande kvar en miljon kronor i lån. Den som önskar och beviljas amorteringsfrihet ska vara medveten om att den totala kreditkostnaden ökar. Amorteringsfrihet under en kortare period för att lösa en akut situation är en sak, amorteringsfrihet för en högt skuldsatt individ under en längre period är någonting helt annat.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.