Veckans Aktuellt v 37: Valanalys – stora effekter för samhället och bostadsområdena

Bara ett parti är vinnare i valrörelsen. Skillnaden mellan stad och land har aldrig varit större. Årets valutgång kommer få stora effekter för vårt samhälle och våra bostadsområden. Ett stort ansvar vilar på våra ledande politiker och även om det kan vara lätt att bilda regering så kan det bli svårt att regera, menar våra tre expertkommentatorer, som dystra spaningar till trots ändå tror att det kan bli en hel del förbättringar om bostadsfrågorna knyts nära finansmarknadsfrågorna. Expertkommentatorer är Stefan Attefall, Kent Persson och Lennart Weiss. Anna Bellman är programledare.

Stefan Attefall konstaterar att en sak som är utmärkande för det här valet är klyftan mellan stad och landsbygd.
– Daniel Suhonen beskrev det bra i Dagens Industri; Socialdemokraterna vann i Vasastan men förlorade i Västerbotten. Är man rädd för SD så röstade man på S eller C, är man mer rädd för brottsligheten och skjutningar röstade man höger – oavsett vilket så stod SD i centrum.

Lennart Weiss:
– Det har skett en intressant förskjutning inom socialdemokratin från industribältet till storstäderna. Så länge jag har varit medlem i Socialdemokraterna har man diskuterat frågan om varför de så kallade progressiva krafterna inte har varit starka i storstäderna – nu har de blivit starkare och i det avseendet är Sverige nu mer likt andra europeiska länder. Men både S och C tappar sina traditionella kärnväljare i glesbygden och det är inte förvånande. Redan på 1980-talet när jag jobbade i glesbygdsdelegationen såg vi en grogrund för ett radikalt populistiskt parti.

Kent Persson:
– Den första slutsatsen är att de fyra borgerliga partierna alla tappar. M, KD och L har inte vunnit ett val, den enda vinnaren är SD, den nya regeringen byggs på SD:s framgångar, och det gör nånting när man ska genomföra politik. Att försöka regera när man egentligen har förlorat är svårt och risken är att SD till nästa val stärks ännu mer.
– Som Lennart säger så har missnöjet utanför storstäderna varit stort länge, de etablerade partierna har inte lyssnat, de enda som har varit där är SD, som har gett enkla svar på svåra frågor. De etablerade partierna har nu försökt göra samma sak, att ge svar genom att skrika högre. Men ska man bemästra populismen kan man inte bara skrika, man måste ta fram riktiga genomarbetade politiska förslag, och det finns tyvärr ingen som gör det nu.

Många har tidigare sagt att om bara SD kommer till makten och tvingas ta ansvar kommer de att tappa. Det här valet visar att det har varit tvärtom. I alla fyra kommuner där SD haft KSO-rollen har de ökat. I Sölvesborg, som har kallats SD:s skyltfönster ökade de från 29 till 39 procent.

Kent Persson:
– Det betyder bara att de har varit duktiga på att regera där. Påståendet att de skulle tappa för att de kommer till makten har jag inte trott ett dugg på. SD har lyckats med det som Nya Moderaterna misslyckades med; att ta sig in i arbetarklassen. I dag är SD lika stora som S i arbetarklassen, de är större bland arbetslösa än S, de har tagit en stor del av LO-väljarna. Samtidigt är de lika stora som M bland TCO-väljarna och företagarna och de är största parti bland lantbrukarna. De har etablerat sig bland både traditionella vänster- och högerväljare.
– SD är nu väldigt etablerade utanför storstäderna, medan storstäderna håller emot; det ser ut att bli vänsterstyre i Malmö, Göteborg och Stockholm. Det är ett helt nytt politiskt landskap.

Vad betyder då den nya situationen för bostadspolitiken?
Stefan Attefall:
– Förslaget om fri hyressättning i nyproduktion ligger klart – M, KD och L är för medan SD är emot. De övriga tre vill troligtvis inte driva det förslaget.
– Startlånet är troligt att de kan få igenom. Det kommer också bli någon form av främjande av småhusbyggande och lättnader i amorteringskrav.
– Det pratas mycket om regelförändringar, men det är mycket utredningar och krångel att komma framåt. Det tar tid och det är inte säkert att det blir några radikala omkastningar på ett tag.

Kent Persson:
– Ska nyproduktionshyror drivas igenom måste SD vara med i regeringen så att det är förhandlat inom regeringen. Det är lättare att hålla ihop en riksdagsgrupp i ett parti som sitter i regeringen.
– En viktig sak är att S och SD tillsammans får över 50 procent, det betyder att det är upplagt för oppositionen att söka uppgörelser i utskott och riksdag i enskilda frågor. Det blir svårt för Kristersson att hantera det här.

Lennart Weiss:
– Den nya regeringen ramlar snart in i en situation med ett totalt byggstopp, jag ser det som fullt realistiskt med ett halverat bostadsbyggande.
– Och för att komma tillbaka till det nya politiska landskapet; Vänstern kommer nu att dominera storstäderna. Det kommer att försvåra arbetet mot segregation, eftersom vänstern alltid sätter klackarna i backen när det kommer till ombildningar till exempel. Det finns nu risk att regeringspolitik och lokalpolitik kommer att blockera varann där man istället borde söka gemensamma lösningar.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.