Den som hyr ut sin lägenhet med svartkontrakt och överhyra begår ett brott med fängelse i straffskalan. Men riskerna är små – sedan lagskärpningen för tre år sedan har bara tre personer åtalats, visar en granskning från Hem & Hyra.
För tre år sedan blev svarta uthyrningar med en alltför hög hyra kriminaliserade. Den som hyr ut i andra hand måste ha godkänt från fastighetsägaren och kan inte lägga på mer än 15 procent på den förhandlade hyran.
Men bara tre personer har åtalats för brottet sedan dess, visar Hem & Hyras granskning.
Bara ett fall har avgjorts: en 45-årig man i Hässelby, hyresgäst hos Stockholmshem. Han smyghyrde ut sin trea till 60 procents högre hyra i tre månader via Blocket. Hyresvärden polisanmälde och 45-åringen dömdes till dagsböter.
I nuläget är ytterligare två män – en 41-årig hyresgäst hos MKB, som anklagas för att ha höjt hyran med 63 procent när han hyrde ut utan tillstånd och en 63-årig man i Botkyrka (Botkyrkabyggen, 41 procent) – åtalade, men inga domar har fallit än.
Hem & Hyra anger följande anledningar till att så få fall har gått till åtal:
- Allmänheten känner inte till lagen.
- Utnyttjade andrahandshyresgäster drar sig för att slå larm eftersom de riskerar att ställas på gatan om en svartuthyrning skulle avslöjas.
- Poliser eller åklagare lägger ner utredningar, ibland på ett sätt som pekar på okunskap om lagstiftningen.
- Bostadsbolag polisanmäler inte svarta överhyror som avslöjas utan nöjer sig med att säga upp kontrakt. Det finns även bolagsrepresentanter som tror att de måste leverera en färdig utredning med samlade bevis till polisen snarare än att bara anmäla sina misstankar.
Stockholmshem sticker ut när det gäller anmälningsbenägenheten – bolaget har överlämnat elva fall till polisen av total 19 i Hem & Hyras enkät med 40 stora bostadsbolag.