Ny dom kan betyda slutet för kommersiell blockhyra av bostäder

Svea hovrätt kom nyligen med en dom som underkänner uthyrningsföretag utan eget behov av lägenheterna. Två experter från Krzymowski Advokater går igenom läget i en artikel på Fastighetsvärlden.

Genom att hyra ut bostadslägenheter inom ramen för ett blockhyresavtal kan fastighetsägare erbjuda bostäder till en högre hyra än vad bruksvärdessystemet tillåter. Det som varit en lukrativ och smidig uthyrningsmarknad med stor flexibilitet som möjliggjorts genom olika uthyrningsföretag, har nu underkänts av Svea hovrätt.

Amelia och Antonia Krzymowska skriver på Fastighetsvärlden:

”Nu har Svea hovrätt utdömt blockförhyrningar genom uthyrningsföretag. För att en blockhyra ska godkännas har hovrätten uppställt ett krav på ett betydande behov av blockhyra hos blockhyresgästen. Enligt hovrätten har ett uthyrningsföretag enbart ett uthyrningsintresse, vilket inte är tillräckligt. Som exempel på godkända blockuthyrningar har hovrätten angett bl.a. fastighetsägares blockuthyrning till en kommun som hyr ut lägenheterna till vårdbehövande eller en fastighetsägares blockuthyrning till ett företag som använder lägenheterna som personalbostäder. Blockhyresgästen måste ha ett eget behov av boendet, vilket alltså saknas när blockförhyrningen sker till ett uthyrningsföretag som ett extra led i upplåtelsekedjan.”

Läs hela artikeln här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.