Mäklarhusen kommenterar senaste boprissiffrorna

”Vi närmar oss ett jämnviktsläge.” ”Rekordstort utbud pressar priserna.” ”Fortsatt turbulent i höst.” ”Möjliga trendbrott.” De stora mäklarhusen kommenterar här Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror.

Bakgrund: I morse presenterade Svensk Mäklarstatistik augusti månads boprisstatistik – en nedgång nationellt med två procent i augusti. Läs här.

Kommentarer:

Johan Engström, vd, Fastighetsbyrån:

– Många negativa omvärldsfaktorer samverkar och fortsätter att påverka bostadsmarknaden med färre affärer och prisnedgångar som konsekvens. De senaste veckorna kan vi dock se tendenser att säljare och köpare börjar närma sig varandra på vissa orter. Men om det är en trend som kommer att hålla i sig är omöjligt att säga.

Johan Engström, vd, Fastighetsbyrån.

– Ett annat trendbrott vi kan se är att villapriserna nu sjunker mer än bostadsrättspriserna, i storstäderna. Storstäderna brukar gå i bräschen av utvecklingen så möjligen kommer det spridas ut i landet framöver. Den största faktorn bakom den utvecklingen är naturligtvis energisituationen och de höga elpriserna som drabbar villaägarna mest.

Skandiamäklarnas vd Andreas Moritz:

Andreas Moritz, vd, Skandiamäklarna.

– Prisnedgången för augusti var ganska förväntad och det ser ut som att vi kommer mötas av en fortsatt turbulent höst. Faktorer som det ekonomiska läget och elpriser påverkar priserna negativt. Samtidigt kan eventuella beslut om subventioner på el och förändringar i amorteringskravet bidra till en positiv effekt.

Fredrik Kjell, vd på HusmanHagberg:

– De höjda räntorna, ovisshet kring fortsatt inflation och framförallt hur elpriserna kommer att se ut framöver, gör att vi har en osäkerhet i marknaden just nu. Det aviserade finansiella stödet som riksdagen beslutat om till elproducenterna visar att frågan tas på allvar av politikerna, vilket skapar trygghet för bostadsköpare. Däremot tror jag inte att marknaden ännu sett full effekt av höjda räntor och energipriser. Lånen läggs om allt eftersom och elräkningen ökar då det blir kallare ute.

Fredrik Kjell, vd och Åsa Davidsson, vice vd och marknadschef, Husman Hagberg.

Åsa Davidsson, vice vd och marknadschef, Husman Hagberg:

– Det har aldrig funnit så många ettor utannonserade under en och samma månad tidigare. Byggbolagen har under många år producerat en stor andel smålägenheter samtidigt ser vi att befolkningspyramiden minskar i åldrar som flyttar hemifrån, vilket leder till ett överutbud av ettor.

– Vi hör även från våra kontor på universitetsorter att intresset för lägenheter i samband med terminsstarten varit ovanligt svalt. Det tyder på att studenterna inte vågar satsa på ett köp i nuläget. Förr var investeringen i en lägenhet på en studieort i princip en säker investering som gav god avkastning. Med ett kort perspektiv på ägandet i samband med studier är det inte lika säkert längre att man får igen sina investerade pengar. Har man istället alternativet att hyra en bostad eller bo hemma tills priserna stabiliserat sig, så gör man nog det.

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling:

– Vi har sedan länge spått att marknaden kommer justeras med 10-15 procent, beroende på var man är. Det är fortsatt där vi ser att målvärdet är. Vi märker att fler säljare och köpare nu möts på en ny nivå, och vi närmar oss ett nytt jämviktsläge på marknaden.

Erik Wikander, vice vd, Svensk Fastighetsförmedling.

– Nu mer än någonsin är det bäst att sälja först och köpa sen. Gör du tvärtom finns risk att du hamnar i ett stressigt underläge eftersom det på många sätt mer och mer blivit köparens marknad.

– Under pandemin har vi haft en uppåtgående trend med renovering av bostäder, men i takt med att byggmaterial ökar kraftigt i pris, och dessutom att tillgången på många produkter är begränsad, eller har lång leveranstid kommer allt fler spekulanter att premiera bostäder som kräver minimal renovering, det är ett tydligt trendskifte på marknaden.

Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån:

– Utifrån ett bolåneperspektiv ser vi ett stort uppsving i antal lånelöften just nu. Folk verkar acceptera de högre räntorna och återigen prioritera att byta bostad. Detta, i kombination med att säljares förväntningar kommer i kapp verkligheten, bäddar för att antalet affärer kan komma att öka inom kort vilket kan dämpa den negativa utvecklingen.

Alexandra Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån innerstad & Örgryte:

– I Göteborg upplever vi att köpare och säljare har närmat sig varandra under sommaren även om köparna fortsatt har en viss avvaktande inställning. Medias rapportering under sommaren har påskyndat säljarnas anpassning till nya prisnivåer. Det har också skapat en förväntan hos köpare att det ska sjunka ytterligare. Vi ser ett fortsatt behov och större lägenheter och hus. Vi upplever just nu ett ovanligt stort utbud av mindre lägenheter på marknaden.

Kasper Isgren, fastighetsmäklare och partner på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö:
– Vi upplever en förändrad marknad där ett lugnare tempo och mer eftertänksamhet präglar köparnas agerande nu jämfört med tidigare. Varje försäljning har sina egna förutsättningar men generellt kan man säga att det krävs klart fler visningar och mer tålamod för säljarna än tidigare. Detta påverkas även av att fler väljer att sälja först, innan de köper ny bostad. Det finns en sundhet i detta då den finansiella risken minskar men det gör också bostadsmarknaden trögare då det för stunden inte finns lika många köpklara spekulanter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.