Det satsas minst på bostadsbyggande i V-kommuner – L-kommuner i topp

Byggfakta har undersökt byggaktiviteten i Sveriges kommuner under den senaste mandatperioden, kopplat till det politiska styret i kommunerna. Slutsatsen är att det har byggts mer i de kommuner där Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och/eller Miljöpartiet suttit vid makten. I botten av listan återfinns Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Samtidigt konstaterar Byggfakta att skillnaderna är relativt små.

Men tittar man specifikt på bostadsbyggande sticker Vänsterparti-kommuner ut ordentligt på nedsidan: I kommuner där Vänsterpartiet är med och styr har det bara investerats i snitt 26 000 kronor per invånare på byggkostnader, klart lägst.

Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna ligger i topp, med över 45 000 kronor per invånare, medan snittet ligger på 43 000 kronor.

Byggkostnader, bostäder, per invånare. Källa: Byggfakta

När det gäller annan byggnation än bostäder ser det annorlunda ut:

# När det till exempel gäller infrastruktur och anläggningar så ligger kommuner där Vänsterpartier ingår i styret, mycket högre än andra.

# Byggandet av industrier, verkstäder och lager toppas av kommuner där Socialdemokraterna och/eller lokala partier är med och bestämmer.

# Lokalinvesteringarna toppas av kommuner där Miljöpartiet finns med i kommunstyrelsen, men de andra partierna är inte långt efter.

Du kan beställa rapporten kostnadsfritt här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.