Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av de kritiserade kreditrestriktionerna.
Hushållens skulder i form av bostads- och konsumtionslån har under de senaste 20 åren ökat i snabb takt. För att motverka riskerna med hushållens skuldsättning har Finansinspektionen vidtagit åtgärder för att stärka hushållens motståndskraft genom bland annat bolånetak och amorteringskrav – åtgärder som under det senaste decenniet har tjänat den finansiella stabiliteten och samhällsekonomin väl, skriver regeringen.
Men nu är marknadssituationen ändrad.
– Konsekvenserna av såväl högre räntor som ökade priser kan bli kännbar för svenska hushåll, inte minst för de med lägre inkomster och små ekonomiska marginaler. Mot bakgrund av detta ekonomiska läge får Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera bolånetak och amorteringskrav, säger finansmarknadsminister Max Elger.
Uppdraget redovisas redan i oktober
Inom uppdraget ska Finansinspektionen bland annat analysera i vilken utsträckning som förändringar av bolånetak och amorteringskrav kan bidra till att minska riskerna för högt skuldsatta hushåll över olika konjunkturer, det vill säga hög- och lågkonjunktur. Särskild fokus ska läggas på konsekvenserna för hushåll med lägre inkomster och små ekonomiska marginaler och olika gruppers möjligheter att komma in på bostadsmarknaden.
Uppdraget ska redovisas senast den 14 oktober 2022.
Att det är just Finansinspektionen som får i uppdrag att utreda frågan ifrågasätts bland andra av SBAB:s chefsekonom Robert Boije, som i en artikel på Realtid.se säger:
– Det är lite märkligt att uppdraget ges till den myndighet som i praktiken är den som beslutat och talat sig varm för regleringarna. Det hade varit bättre att ge uppdraget till en oberoende extern part.
Senast i förra veckan skrev vi om att Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen var uttryckligen nöjd med åtgärderna, varpå bostadspolitik.se:s Lennart Weiss sågade dem i Veckans Aktuellt.
I övrigt är fastighetsbranschen positiv till att kreditrestriktionerna utreds. HSB:s förbundsordförande Johan Nyhus:
– Det här är en ytterst välkommen utvärdering som vi har efterlyst under flera år. De kreditrestriktioner som har tillkommit under senare år har sammantaget, med närmast kirurgisk precision, stängt ute unga och andra grupper från bostadsmarknaden – särskilt i storstäderna
– Utredningen bör resultera i att kraven på bolånetagarna lättas. Vi kan inte ha det som idag, då de ekonomiska klyftorna växer mellan dem som lyckats komma in på bostadsmarknaden och de som stängs ute och därmed ofta hänvisas till dyra och otrygga andrahandsboenden, säger Johan Nyhus.
Flera av partierna på högersidan har i Bopolpoddens Valspecial-avsnitt lyft frågan om kreditrestriktionerna. Moderaternas Viktor Wärnick sa till exempel i Bopolpodden som publicerades i måndags:
– Majoriteten av svenskarna, även de som bor i hyresrätt, vill bo i eget ägt boende, oavsett vad de säger på vänstersidan. Men det är oerhört svårt att ta sig in på den ägda marknaden i dag, med bolånetak och amorteringstvång – kreditrestriktionerna är väldigt tuffa. Vi vill höja bolånetaket till 90 procent och göra en oberoende översyn av kreditrestriktionerna och se om de har fått avsedd effekt.
Dagens Industri kommenterar Finansinspektionens uppdrag med att ”regeringen lägger in högsta växeln för att desarmera bostadsfrågan i valrörelsen”.