Veckans Aktuellt: Byggstatistiken missuppfattas – och Weiss hyllar förslaget om gröna rotavdrag

BOPOLPODDEN/VECKANS AKTUELLT | SBAB sänker alla sina listräntor, men det innebär inte något trendbrott över lag, säger vår expertkommentator Lennart Weiss. Att antalet byggstarter är fler än väntat visar inte att bostadsbyggandet håller i sig – snarare att statistiken inte följer med det verkliga byggandet. Sju förslag till reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad är ett välkommet inslag i bostadsdebatten. Erik Thedéen är nöjd med kreditrestriktionernas effekt – Lennart Weiss håller absolut inte med. Han ger också sin syn på huruvida Magdalena Andersson kan bilda regering efter valet.

Programledare är Anna Bellman.

I veckan sänkte SBAB samtliga sina listräntor, även tremånaders, som sänks med 0,05 procent.

Men något trendbrott är det inte frågan om, enligt Lennart Weiss.

– Nej, det tror jag inte och det tror ju inte SBAB heller. Det handlar om att det är en volatil marknad och inte minst en konkurrenssituation. SBAB ligger högt i listpriserna, nu vill de ta tillbaka marknadsandelar.

– Tittar man på ränteutvecklingen på sex eller tolv månaders sikt kommer vi inte att hamna på de skräckscenarior våra myndigheter har målat upp. Jag tror att hushållen får vänja sig vid normalräntor på 2,5 – 3 procent istället för de 1 – 1,5 procent vi hade när räntorna var som lägst.

Även sett över hela riket dominerar hyresrättsbyggandet. Är det uthålligt? Nej.

I veckan kom också SCB:s statistik över byggstarter det första halvåret: 31 050 lägenheter byggstartades.

– Det skiljer mycket mellan landsändarna. I Malmö sjunker byggstarterna med 60 procent och där har de byggt många hyresrätter och marknaden har mättats. Även sett över hela riket dominerar hyresrättsbyggandet. Är det uthålligt? Nej.

Av de drygt 31 000 byggstarterna skedde knappt 15 000 under Q2, vilket beskrevs som överraskande mycket och att det här kan leda till ytterligare sjunkande bostadspriser.

Men:

– En del som kommenterar förstår inte definitionen av en påbörjad byggstart. Statistiken här handlar om att få start-PM, det är inte samma sak som att sätta spaden i backen. Många utvecklare väljer ju nu att avvakta om de bedömer att det inte finns någon marknad, men statistiken hänger inte med på det. Jag tror på ett byggstopp i höst i termer av vad som faktiskt sätts igång.

– Den verkliga dramatiken i det här har bara börjat och vi ser resultatet av den först om ett par år när färdigställandet kommer att ha minskat dramatiskt.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen höll ett tal i veckan där han varnar för att sårbarheter nu är på väg att materialiseras – men han framhöll också att kreditrestriktionerna har dämpat hushållens skulder och ökat motståndskraften hos hushållen.

Hans argumentation är totalt nonsens utifrån ett hushållsperspektiv

– Det är precis tvärtom. Motståndskraften hos hushåll som drabbats av hans politik har försämrats, de har tvingats in i boendelösningar som är dyrare vilket lett till att de har fått sämre ekonomi, inte kunnat bilda familj, kanske tvingats flytta, säger Lennart Weiss.

– Hans argumentation är totalt nonsens utifrån ett hushållsperspektiv, han kan inte skilja mellan ränteutgifter och boendeutgifter.

– Men vad som är intressant här är tyngdpunktsförskjutningen som har skett inom Finansinspektionen; tidigare pratade man mycket om riskerna med hushållen, i dag är man mer inne på de kommersiella fastighetsbolagen som man inte alls pratade om tidigare. Man inser nog att bland hushållen finns inga stora problem på en aggregerad nivå.

Sju lysande förslag. Make it happen

Byggmaterialhandlarna presenterade i veckan sju reformer för en förbättrad bostadspolitik.

– Sju lysande förslag. Make it happen. Det finns en bostadssocial påverkan och inte minst gröna rotavdrag som är ett helt perfekt och vältajmat förslag. Om vi ska undvika elkostnadschocken i vinter behöver vi minska marginalförbrukningen: Minskar vi 5 procent kan vi vara tillbaka till energipriserna som vi hade före krisen. Därför är grönt rotavdrag perfekt nu; sätt upp vindkraftverk, solpaneler, täta fönster – det är åtgärder som är extremt angelägna nu. Det är en utmärkt lista och kul att de har plockat upp russinen ur kakan från våra grannländer.

Det är bara drygt två veckor kvar till valdagen och opinionsmätningarna pekar åt olika håll varje dag. I veckan uttryckte statsminister Magdalena Andersson att hon inte vill ”ha några somalitowns” i Sverige, ett uttalande som fått stor uppmärksamhet.

– Välkommet att hon tar upp det, men väldigt senfärdigt. Vi har somalitowns, segregerade förorter där det talas 57 språk och där det minst talade är svenskan. Problemen har funnits i 20, 30 år, men undvikits för att man inte vill ha en rasistdebatt. Nu har verkligheten kommit ikapp – det är bra men synd att det kommer så sent.

– Om hon vinner valet måste hon komma med ett konkret program mot segregationen, inte bara en massa projekt.

– Bostadspolitiken är en viktig del i detta – det behövs självklart mer blandade upplåtelseformer i utsatta områden, som i dag totalt domineras i av hyresrätter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.