DI: Tvärniten uteblev – då kan bopriserna falla mer

SCB-statistiken om bostadsbyggstarterna innebär en inbromsning – men en mer försiktig inbromsning än väntat, enligt Dagens Industris Nils Åkesson, som menar att det talar för fortsatt sjunkande bostadspriser.

På måndagen presenterades SCB:s siffror om bostadsbyggandet under första halvåret. 31 050 bostäder påbörjades, en nedgång med elva procent jämfört med förra året.

Isolerat för Q2 påbörjades knappt 15 000, vilket är en minskning med 20 procent.

SEB hade väntat sig 11 500 byggstarter under Q2, enligt DI.

”Utvecklingen av byggtakten för bostäder har en rad något motsägelsefulla följder för svensk ekonomi”, skriver Nils Åkesson i sin analys.

”Den något överraskande milda nedväxlingen betyder att utbudet fortsätter att späs på just när inflation, räntor och allmänt osäkra framtidsutsikter stryper efterfrågan. Allt annat lika pekar det mot en mer utdragen nedåtresa för bostadspriserna.

Omvänt kan kostnads- och konjunkturkänsliga byggare väntas dra ned betydligt mer på takten i höst och då bidra till att stabilisera bostadspriserna, med viss eftersläpning.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.