SBAB sänker alla boräntor

Mikael Inglander. Bild: SBAB

Höjda boräntor har vi vant oss vid de senaste månaderna. Men nu sänker SBAB alla sina listräntor, med mellan 0,05 och 0,33 procentenheter. Ändringarna sker till följd av minskade upplåningskostnader och konkurrenssituationen på marknaden.

Sedan hösten 2021 har vi sett en långsiktig trend med stigande marknadsräntor. Ökningen accelererade under våren och en bit in på sommaren, delvis med anledning av den kraftigt stigande inflationen och Riksbankens höjningar av styrräntan. Under de senaste veckorna har dock marknadsräntorna och därmed upplåningskostnaderna på längre löptider sammantaget backat något. SBAB:s ambition är att ha en följsamhet mellan bolåneräntorna och upplåningskostnaderna och samtidigt ta hänsyn till konkurrenssituationen. Mot bakgrund av detta sänker därför SBAB samtliga listräntor.

– I princip alla bedömare är överens om att den långsiktiga trenden är att marknadsräntorna kommer att fortsätta stiga under de kommande månaderna och kvartalen. Samtidigt är utvecklingen volatil just nu med stora förändringar både upp och ner från dag till dag. Vår uttalade ambition är att vara följsamma i förhållande till marknaden samtidigt som vi tar hänsyn till konkurrenssituationen. Nu har vi haft en situation där längre räntor har sjunkit en tid och därigenom våra upplåningskostnader, och då vill vi att våra kunder ska dra nytta av det genom lägre listpriser på bolån, säger Mikael Inglander, vd på SBAB.

I tabellen nedan framgår SBAB:s listräntor för bolån från och med måndag 22 augusti.

Bindningstid Förändring (procentenheter) Ny listränta (%)
3 månader -0,10 2,87
1 år -0,05 3,72
2 år -0,05 4,06
3 år -0,05 4,08
4 år -0,16 4,00
5 år -0,20 3,96
7 år -0,23 3,96
10 år -0,33 3,96

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.