Det utmärker svaga och starka kommuner hos partierna

WSP:s rapport Regionernas kamp.

I kommuner med stora utmaningar tenderar invånarna att rösta på Socialdemokraterna. Det är en av slutsatserna som WSP drar i sin valanalys i rapporten Regionernas kamp.

WSP:s rapport Regionernas kamp utgör ett gediget faktaunderlag som kan användas för att förutse kommuners framtida utveckling. Läs gärna hela rapporten här.

I år har WSP för första gången gjort en valanalys (sidorna 36 och framåt). Bland annat tittar man på hur medborgarna röstar i olika typer av kommuner. Några av slutsatserna:

# Den starkaste positiva korrelation påvisas för Moderaterna och Liberalerna och andelen invånare med eftergymnasial utbildning. Det tyder på att invånare som röstar på Moderaterna och Liberalerna i hög grad även har en eftergymnasial utbildning.

# Den starkaste negativa korrelationen påvisas mellan Socialdemokraterna och värdet på robusthetsindex. Kommuner har olika förutsättningar och utmaningar och kommuner med en viss typ av utmaning tenderar att, i större utsträckning, rösta på en viss typ av parti. För Socialdemokraterna kan man således konstatera att de är relativt starka i ”landsbygdssverige” kommuner som också har större utmaningar när det gäller befolkningsutveckling, åldrande befolkning och andel med högre utbildning.

# M, MP, L och V har, i varierande utsträckning, en positiv korrelation i förhållande till den totala befolkningen i en kommun, vilket indikerar att ju en större kommun desto fler röster på partiet.

# SD, C, KD och S har det omvända vilket indikerar motsatsen. SD är det tydligaste exemplet. De klassas som relativt starka (fler röster än i rikssnittet) inom 213 av Sveriges 290 kommuner. Detta indikerar att SD är starka i många kommuner, men inte i de större mer befolkningstäta kommunerna. För Miljöpartiet är läget tvärtom. De klassas som starka i 40 kommuner. MP är alltså typiskt starka i mer befolkningstäta och storstadsnära kommuner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.