Roger Akelius: Tafsabilitet eller utveckling – behåll bara de regler som behövs

 

KRÖNIKA | Superentreprenören Roger Akelius om varför Akelius sålde sitt svenska och tyska bestånd, om regeltafsande miljösadister och om hur ”tafsabilitet” och onödiga regler bromsar den svenska och europeiska utvecklingen.

 

Enligt OECD är Sverige nu sämst i Europa på att öka bruttonationalprodukten.

Sedan 2000 har EU investerat i mer regelverk. Under samma tid har Nordamerika förenklat för entreprenörer.

Företagare i England drev på Brexit speciellt för att slippa EU:s regelverk för anställning. Sveriges och EU:s tafsabilitet ger regelvärk för entreprenörer.

Forskning visar att EU:s regelverk sänker tillväxten av BNP under kommande tio år med 1,5 procentenheter jämfört med Nordamerika och England.

Har futtiga 1,5 procentenheter per år någon betydelse? Jämför ränta på ränta under tio år med två procent kontra 3,5 procent. Med två procent per år ökar 100 till slutvärde 122. Med 3,5 procent per år ökar 100 till slutvärde 142. Den skillnaden är enorm.

Därför koncentrerade Akelius i december sitt innehav av hyreshus till Nordamerika. Det senaste halvåret har kursförändring US dollar och Canada dollar till Euro och SEK varit över tio procent. Akelius äger obelånade fastigheter för runt fyrtio miljarder kronor i Nordamerika. Akelius tjänade fyra miljarder mätt i SEK.

Finanskrisen har startat. Flera stora fastighetsbolag behöver sälja. Sverige är på väg rakt ner i en blåsvart lågkonjunktur. Om Sverige ska lämna bottenplatsen i tillväxt, räcker det med att ta bort några tusen regler för bygge och bostad.

En bagatell i regelverket är att höjden på häck får i Sverige vara högst 180 centimeter. Om man vill bevara sikt vid lantliga vägkorsningar, kan dessa ytterst få hörn regleras separat.

En granne till mitt hus utanför London har denna imponerande sju meter höga häck.


Roger Akelius grannes häck utanför London. Bild: Roger Akelius.

Varför ska allmänheten ha rättighet att titta in i min trädgård?

I England finns sju tusen gated communities. Varför ska våra myndigheter förbjuda oss att bo säkrare och skyddat?

Den gemytlige entreprenören Erik Selin kände behov av att mantalsskriva sig på sitt kontor. Jag led med Erik, då jag såg hur myndigheter med regelverket misshandlade denne man.

Sverige kräver att ge adress, trappuppgång, dörr, ålder med mera till både kriminella och nyfikna. Varför? Då jag köpte hus på spanska solkusten garanterade kommunen automatiskt i lagfarten att inte ange ägare. Låt svenskar få sätta upp höga häckar, höga staket. Sluta visa var medborgarna bor.

Låt medborgare bo vid vatten

Jag kan förstå strandskydd i Bohuslän.

Sverige har hundra tusen sjöar större än hundra hektar, dessutom floder, åar, kuster, öar. Om varje familj bodde på stranden, blir avståndet mellan två villor i genomsnitt två kilometer. Om var hundrade familj får ett strandhus, blir avståndet tjugo mil till grannen. Inte ens en promille av alla stränder besöks årligen av någon regeltafsande miljösadist. Låt svenskarna få uppleva naturen genom att bo vid en egen strand. Du kan njuta av en jakt- eller fiskstuga med egen roddbåt, utegrill och midsommarstång. Sverige kan sälja hus med sommarkyla till tyskar. Du kan arbeta på distans på din altan. Du störs av fågelsång. Du kan bygga koja eller slott med valfri taklutning, valfri färg, och enbart ta hänsyn till säkerhet.

Vi har valet att öka tafsabiliteten från myndigheter eller låta folket bestämma hur de vill bo. Våra bostads- och byggföretag vet hur deras kunder kan må bättre.

Man kan inte reglera bort finanskrisens svarta djup. Genom att ta bort tusentals regler inom bygg, bostad och anställning, så kan Sverige blomstra. Behåll bara de regler som behövs.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

  1. En oerhört upplysande artikel (ironiskt menat) som gjort en förmögenhet på att vrida på regler när det passar och rida på reglerna när det passar. Som exempelvis vid upprustning av hyresfastigheter. Väldigt många hyresgäster kommer att ha skäl att beklaga sig framöver som en följd av den modell för renoveringar Akelius hittade på. Med bättre regler hade vi sluppit Akelius.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.