”Inför klimatskatteavdrag för alla som bor nära nya vindkraftverk”

Inför ett klimatskatteavdrag för att få fart på utbyggnaden av vindkraft. Ett sådant avdrag skulle kompensera personer som drabbas av vind­kraftens negativa påverkan på landskapet och utjämna skatteskillnader mellan kommuner, skriver forskarna Sven-Olof Junker och Lars-Gunnar Mattsson på DN Debatt.

Regeringen utreder olika alternativ att stärka kommunernas incitament att säga ja till vindkraft. En konkret lösning vore att införa ett klimatskatteavdrag för personer som bor nära de nya vindkraftverk som byggs framöver. Ett sådant avdrag skulle också bidra till att minska ojämlikheter som uppstår av skillnader i den kommunala inkomstskatten, skriver forskarna.

De konstaterar att kommuner där invånarna har relativt låga löner ofta har en hög inkomstskatt, och att införandet av ett klimatskatteavdrag för inkomsttagare i kommuner som medverkar i vindkraftsutbyggnaden därför skulle därför vara ett sätt att utjämna skatteskillnaderna i landet samtidigt som det stärker klimatpolitiken.

”Dessutom ger vindkraftsinvesteringar och skattesänkningar en injektion till den lokala ekonomin som på sikt kan bidra till att stärka det kommunala självstyret.”

De förespråkar ett grundavdrag som bestäms av bostadsort. Vilken nivå avdraget skulle ligga på och hur varaktigt det skulle vara vill de ska utredas vidare.

Men de konstaterar att konsekvenserna av en sådan skattereform i första hand skulle gynna landsbygdskommuner och personer med lägre inkomster.

Sven-Olof Junker (ekonomie doktor) och Lars-Gunnar Mattsson (professor emeritus i företagsekonomi) är båda forskare vid Center for sustainability research (CSR) vid Handelshögskolan i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.