”De privata byggbolagen kan aldrig lösa krisen”

Aftonbladet Kultur vill se kraftigt ökad statlig inblandning i bostadssektorn.

 

I våras kom förslaget om ett statligt fastighetsbolag, ett förslag som sågades av bland andra Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och av bostadspolitik.se:s Kent Persson

Ståle Holgersen, docent i kulturgeografi, och Maria Wallstam, doktorand i kulturgeografi, menar nu på Aftonbladet Kultur att det krävs mycket mer statlig inblandning på bostadsmarknaden framöver.

Duon gör en historisk tillbakablick och menar att argumenten för att etablera icke-kommersiella byggbolag är ungefär desamma som för 100 år sen;

# Att få bättre kunskap, insyn och kontroll över bygg- och materialpriser; motverka problem med bristande konkurrens och bristande pristransparens.

# Att motverka marknadens svängningar: ”När lönsamheten minskar och byggtakten avtar är det ofta under tider när det faktiska behovet av bostäder ökar”.

# Bostäder behöver byggas med bättre kvalitet: De hänvisar till Boverket som ”konstaterade 2018 det ”alla” i branschen redan vet: att kortsiktiga vinstintressen har lett till resursslöseri och omfattande brister i kvalitet de senaste åren.”

# Offentliga byggbolag kan sätta standard när det kommer till bristande arbetsförhållanden.

De skriver vidare:

”Det är omöjligt att bygga hållbart de kommande åren – i en värld av kris, global uppvärmning och krig – utan att staten kliver fram och tar ett helt annat ansvar än vad vi är vana vid. Vi kan inte vänta ytterligare decennier på att de privata storföretagen ska bygga mer och bättre för människor och miljö. Morötter och avgränsade regleringar kommer inte att räcka. Staten bör själv ta större ansvar för bostadsproduktionen. Det inkluderar även att bekämpa existerande kartellbildningar i materialindustrin med aktiv statlig produktion.

En handfull mäktiga privata aktörer kommer att protestera högljutt.

Men hur vi bygger handlar om politiska val. Nu måste vi prioritera vanliga människor, byggnadsarbetare och vår miljö.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.