Det är bristen på effektiva verktyg som är problemet – inte vem som äger fastighetsbolaget

 

DEBATT | Säkerheten och tryggheten i utsatta områden måste bli bättre, men för det krävs att fastighetsbolag får effektiva juridiska verktyg att arbeta brottsförebyggande. Att skapa ett statligt fastighetsbolag löser inte samhällsutmaningarna i utsatta områden. Det är inte vem som äger en fastighet som är problemet, utan vilka regler och lagar som fastighetsägare kan använda sig av för att arbeta brottsförebyggande. Det är bra att regeringen vill underlätta för fastighetsägare att vräka kriminella lokalhyresgäster. Vi har 16 förslag till som skulle öka tryggheten. Det skriver vd Anders Holmestig och chefsjurist Marie Öhrström, Fastighetsägarna Sverige

Regeringen tillsatte i början av juni en utredning om ett nytt statligt fastighetsföretag som ska äga och bygga fastigheter i socioekonomiskt utsatta områden, med det specifika uppdraget att arbeta brottsförebyggande och för att öka tryggheten i områden.

Vi delar regeringens oro för de många utmaningar samhället står inför och att det särskilt i utsatta områden finns problem med otrygghet, kriminalitet och segregation. Förslaget om ett nytt statligt fastighetsbolag för minskad kriminalitet är dock ett feltänk från regeringens sida. Privata och allmännyttiga fastighetsföretag finns redan i de här områdena och arbetar långsiktigt med att både förvalta och bygga nya bostäder. De problem som finns kommer inte att lösas med ett nytt fastighetsföretag, oavsett vem som ägare. Det som krävs är att samhället kraftsamlar och gemensamt agerar för att motverka brott. I det läget är effektiva juridiska verktyg för brottsbekämpning grundläggande.

Fastighetsägares kunskap om lägesbilden är ett viktigt bidrag i trygghetsskapande samverkan med polisen, socialtjänsten och andra aktörer i ett specifikt område. Det är därför bra att den utredning om kommunalt brottsförebyggande ansvar som lämnade sina förslag för ett år sedan nu tas vidare av regeringen och föreslås bli lag från 2023.

Vi har idag en kraftigt föråldrad lokalhyreslagstiftning som skyddar de kriminella gängen och gör det nästintill omöjligt för fastighetsägare att bli av med kriminella lokalhyresgäster när de väl etablerat sig i en lokal.

Det är också mycket välkommet att regeringen aviserat att den kommer gå fastighetsbranschen till mötes och inom kort tillsätta en utredning för att förenkla för fastighetsägare att vräka kriminella lokalhyresgäster. Vi har idag en kraftigt föråldrad lokalhyreslagstiftning som skyddar de kriminella gängen och gör det nästintill omöjligt för fastighetsägare att bli av med kriminella lokalhyresgäster när de väl etablerat sig i en lokal.

Men mer både kan och behöver göras. Regeringen bör ta till vara på den fulla potentialen hos fastighetsägare och inrätta mer kraftfulla verktyg för fastighetsägare att på frivillig basis och utifrån den egna verksamhetens förutsättningar kunna bidra i kampen mot brottslighet i och omkring sina fastigheter. Med rätt juridiska verktyg kan även företag vara en stark kraft i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Både inom den egna verksamheten och genom att ge förutsättningar för effektiv samverkan mellan kommuner, myndigheter och fastighetsägare.

Därför har vi tagit fram 17 konkreta förslag för att skapa mer effektiva verktyg i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Ett av förslagen är effektivare verktyg för att kunna vräka kriminella lokalhyresgäster. Här är våra övriga 16 förslag:

Åtgärder för att bekämpa svarta hyreskontrakt

  • Polisen och andra myndigheter behöver prioritera kampen mot svarthandel med hyreskontrakt och olaglig andrahandsuthyrning.
  • Öka socialtjänstens kontroller av om det är ett lagligt hyreskontrakt och vad den korrekta hyran är innan bidrag betalas ut.
  • Ge hyresvärdar ökade möjligheter att kontrollera svartuthyrning i sina fastigheter.
  • Gör det obligatoriskt för hyresgästen att på eget initiativ meddela fastighetsägaren om det finns inneboende.

Åtgärder för att motverka folkbokföringsbrott

  • Gör det enklare att dela information mellan myndigheter utan hinder av sekretess.
  • Stärk Skatteverkets tillsynsarbete av folkbokföringsbrott.
  • Ge fastighetsägare ökade möjligheter att kontrollera folkbokföringsbrott i sina fastigheter.
  • Förenkla för fastighetsägare att anmäla misstanke om folkbokföringsbrott till Skatteverket och polisen.

Åtgärder för att motverka brott i lokaler

  • Gör det enklare att säga upp kriminella lokalhyresgäster.
  • Hyreslagen behöver skärpas och anpassas till samhällsutvecklingen för att stötta fastighetsägare att motverka brott i lokaler.
  • All brottslighet bör kunna leda till uppsägning av lokalen.
  • Sänk beviströsklarna och de ekonomiska riskerna för fastighetsägare att säga upp kriminella lokalhyresgäster.

Åtgärder för att motverka brott i hyreslägenheter

  • Se över reglerna som rör brott i hyresbostäder. Fler brott bör kunna leda till uppsägning och myndigheterna behöver kraftsamla mot svartuthyrning och folkbokföringsbrott.

Åtgärder för att underlätta flytt av övergivna fordon

  • Det behöver bli lättare att flytta felställda och övergivna fordon.
  • Kommunen behöver bistå fastighetsägare att flytta övergivna fordon.

Åtgärder för att stärka tryggheten i köpcentrum och gallerior

  • Utöka lagen om tillträdesförbud till att omfatta även gemensamma ytor i ett köpcentrum eller en galleria.

Åtgärder för att utveckla tryggare platser

  • Fler möjligheter att avvika från detaljplan för att skapa attraktiva och trygga platser.

Bristen på effektiva juridiska verktyg i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet har vi på Fastighetsägarna påtalat länge. Vår uppmaning till den tillträdande regeringen är att genomföra våra konkreta förslag för ökad säkerhet och trygghet i och omkring fastigheter. Våra förslag har fördelen att de är väl förankrade i fastighetsbranschen och ger möjlighet för fastighetsföretag att agera brottsförebyggande utifrån de egna förutsättningarna. Trygga fastigheter och områden skapas genom att staten uppgraderar lagstiftningen för att stödja de goda krafterna, inte genom att staten startar fastighetsbolag. Det är att börja i fel ände.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.