Göteborg behöver en ny arbetsmetod för att utveckla evenemangsområdet

 

DEBATT | Flera utredningar för evenemangsområdets framtid har genomförts av Göteborg. Efter varje utredning tar det stopp. Borde det inte finnas en bättre arbetsmetod för att utveckla evenemangsområdet? Det skriver Anders Stenlund, exploateringsingenjör.

Framtiden för evenemangsområdet har utretts i ett par omgångar. Utredningarna har landat i slutsatser som: Bygg ett stort köpcentrum, eller som senast: Det går inte. Politikerna anklagas för att inte ta beslut i fråga om evenemangsområdets utveckling. Men kan man klandra politikerna i detta fall? För att ta beslut krävs bra beslutsunderlag. Jag tror det är möjligt att genomföra utredningar vilka mer aktivt blir en del i en process att bygga stad. Där politiker och andra intressenter får vara med under utredningens gång, att de får komma med förslag och vara delaktiga i inriktningsbeslut. Nedan följer förslag på hur ett sådant arbete kan genomföras för evenemangsområdet.

Inriktning från politikerna

Det finns ett önskemål från politikerna att intäkten från kommande markförsäljningar ska täcka kostnaden för nya arenor och bad. Man har också översiktligt beskrivit var man önskar att arenor placeras och var bostäder bör placeras. Det som behöver tas fram är alltså en kalkyl som visar plus minus noll för kommunen, samt en skiss som visar hur området kan bebyggas.

Börja med en visionsbild

För att kommande markförsäljning ska täcka kostnad för arenor och bad behöver en viss mängd byggnader planeras i området. Räkna fram hur mycket byggnation kalkylen kräver och rita ett par olika förslag på hur man kan få in den aktuella mängd byggnader som krävs, tillsammans med arenor och bad. Med stor sannolikhet kommer det krävas hög exploateringsgrad (tät och troligen hög bebyggelse) för att kalkylen ska gå ihop. Alla vill inte ha så hög exploatering och då behöver en prioritering genomföras. Denna prioritering, mellan ekonomi och exploateringsgrad, genomförs lämpligast genom ett antal workshops där politikerna deltar. Workshops bör även genomföras med invånare och andra intressenter för att lyssna in synpunkter. Skissen och kalkylen justeras i enlighet med de inriktningsbeslut som fattas. Målet är att ta fram en visionsbild för området. Något att samlas kring och säga: Det är hit vi vill.

Visionsbilden och kalkylen kommer sedan behöva justeras när arbetet går in i nästa fas.

Utred förutsättningar

För att utveckla evenemangsområdet kommer en ny detaljplan behöva tas fram. Under arbetet med en detaljplan genomförs utredningar, vilka visar om föreslagen byggnationen är genomförbar. En stor del av dessa utredningar bör genomföras redan nu, med visionsbilden som grund, för att upptäcka problem i tidigt skede och underlätta för en framtida detaljplaneprocess. Här följer några exempel.

Dagvatten och skyfall
I princip alla detaljplaner har utmaningar i att hantera dagvatten och skyfall. Desto tidigare utredning sker desto lättare blir det att planera utefter de förutsättningar som gäller. Kanske kan vissa områden, eller byggnader, göras översvämningsbara?

Parkering
Desto mer byggnation man planerar desto mer parkering krävs. Parkering tar mycket yta och är dyrt att bygga under jord. Här behöver man utreda om lägre krav på parkering kan vara lämpligt med hänsyn till områdets centrala läge. Kan en evenemangsparkering anordnas vid Delsjömotets pendelparkering? Att det vid evenemang går pendelbussar mellan parkering och arenor?

Förskola
En förskola kan komma krävas inom området och dessa ska gärna ha en utemiljö om 3 000 kvadratmeter. Här bör man utreda samnyttjande, kan del av Burgårdsparken nyttjas för förskola på dagtid men att alla har tillgång på övrig tid?

Utöver ovan utredningar behöver utredningar genomföras även för geoteknik, vatten- och avlopp, trafik, fastighetsrätt, luftmiljö, buller, naturvärden, utrymning av Ullevi, med mera. Utredningarna kommer visa på vilka förutsättningar som gäller för att utveckla evenemangsområdet där visionsbilden och kalkylen justeras utefter utredningarnas slutsatser. Om man efter detta arbete lyckas landa i en kalkyl som är acceptabel för kommunen, samt en visionsbild över evenemangsområdet som politikerna godkänner, kan beslut om områdets utveckling tas och arbete med en ny detaljplan påbörjas. Om alla börjar dra lite mer åt samma håll kan vi skapa ett nytt evenemangsområde för göteborgarna och dess besökare där det förutom evenemang, idrott och bad finns plats för bostäder, kontor, restauranger och annat. En trevlig stad helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.