Vem är det som styr egentligen?

 

LEDARE | Riksdagen har antagit det budgetalternativ för 2022 som M, KD och SD har förhandlat fram och därmed har bland annat de ineffektiva investeringsstöden stoppats, något som kan vara till Socialdemokraternas fördel, menar Annika Miscevic, public affairs Veidekke.

Vi som har tittat på Musse Piggs campingsemester varje julafton har hört frågan flera gånger: ”Vem är det som kör egentligen?”, samtidigt som bilföraren Långben smaskar popcorn under frukosten och skrockar: ”Det är ju jag”. Scenen följs upp av att den förvånade chauffören inser att bilen är på väg ner för ett stup och att han kastar sig ut ur fönstret, springer i kapp bilen och råkar haka av husvagnen som kastas ner för berget åt andra hållet i rasande fart. Resan ner från berget blir dramatisk för alla, men långt ifrån densamma för alla parter.

Onsdagens turer i riksdagen kan egentligen sammanfattas på samma sätt. Det är som att alla parter tror att de sitter i samma husvagnsekipage, men egentligen befinner sig de på olika platser. Några sitter i bilen, andra i husvagnen och ett tredje alternativ klev av för länge sedan. Allt handlar om vilken position man har och från vilket perspektiv man betraktar händelseförloppet.

Några sitter i bilen, andra i husvagnen och ett tredje alternativ klev av för länge sedan.

Oavsett vad som händer nu, så är en sak i alla fall säker. Det budgetalternativ för 2022 som M, KD och SD har förhandlat fram, röstades igenom. Det innebär att nya budgetsatsningar på viktiga områden vann gehör på bekostnad av ett par av regeringens förslag som till exempel den nya familjeveckan och de redan förekommande investeringsstöden för billigare hyresrätter.

Jag har tidigare skrivit två ledare på det sistnämnda ”Det ineffektiva investeringsstödet utökas” och ”Politiken ligger som vanligt steget efter” med ungefär samma ansats. Stödet är dyrt och ineffektivt. En studie från analysföretaget Evidens visar bland annat att de flesta hyresrätter som byggs med subventioner, skulle byggts ändå och de som flyttar in i de ”billigare” hyresrätterna har inte lägre inkomster än andra och träffar därmed inte målgruppen. De har däremot längre kötid och inkomster som förmår att betala nyproduktionshyror.

Därtill har stödet främst nyttjats i regioner utanför storstäderna där markpriserna är lägre och möjliggjort bra avkastning trots något lägre hyror. Dessutom visar den senaste marknadsrapporten från Veidekke en tydlig mättnad när det gäller efterfrågan på nyproducerade hyreslägenheter på dessa marknader.

Magdalena Andersson (S) har i sorlet av all oreda som det parlamentariska läget har orsakat i veckan, visat ett stabilt ledarskap.

Magdalena Andersson (S) har i sorlet av all oreda som det parlamentariska läget har orsakat i veckan, visat ett stabilt ledarskap, utan spår av att vara en serietecknad söt och fumlig hund som Långben var på campingsemestern. Hon står stadigt, agerar med sans och framstår redo att styra landet. Jag kan bara anta att det beror på att de nya budgetförändringarna, som dessutom lett till att MP lämnat regeringen, är till Socialdemokraternas fördel.

Mycket talar för att vi måste förbereda oss på ett fortsatt osäkert parlamentariskt läge ett par år till. Sverige ligger nästan alltid en eller två mandatperioder efter våra grannländer Danmark, Norge och Finland – och där har de högerextrema och nationalistiska partierna minskat kraftigt de senaste åren. Det kommer SD att göra här också. Tack och lov.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.