Ta ansvar för nästa generation!

 

LEDARE | Det är inte en specifik boendeform som kommer att lösa bostadsbristen eller en hel generations utanförskap. Det behövs en hel verktygslåda av åtgärder och att vi tar ansvar över generationerna, menar Annika Miscevic, public affairs manager Veidekke.

En fjärdedel av landets unga vuxna (20–27 år) bor hemma hos sina föräldrar. 84 procent, det vill säga 200 000 vuxna människor, gör det ofrivilligt. Det visar siffror från Hyresgästföreningens senaste rapport: Unga vuxnas boendesituation 2021.

För första gången har Hyresgästföreningen även mätt ungas upplevelser av kränkningar och trakasserier på bostadsmarknaden och hela sju procent har svarat att de har egna erfarenheter av detta. Det rör sig bland annat om unga kvinnor som fått frågor om nakenbilder för att få komma på visning eller som till och med har erbjudits en andrahandslägenhet med sex som betalning. Om inte detta är en väckarklocka för landets politiker – så vet jag inte längre vad som kan få dem att agera.

Hyresgästföreningen föreslår tre åtgärder för att öka antalet hyresrätter:

  1. Bostadsförmedlingen ska ske efter behov, inte bara kötid.
  2. Stärkt bostadsbidrag.
  3. Utvecklat investeringsstöd.

Gott så och logiskt, eftersom deras medlemmar är hyresgäster. Trist ändå. För den egna undersökningen visar även att de flesta unga vuxna vill bo i bostadsrätt eller hus. (66 procent) Dessutom tvekar var tredje person att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.

Tuffare är däremot organisationen Jagvillhabostad.nu, som med Dina Oetterli i spetsen skriver en debattartikel tillsammans med Johanna Ode, Riksbyggen (SvD 25/10) och kräver ett särskilt bolån för unga som skulle göra det enklare att komma in på den köpta marknaden. De har förstått att det inte bara är hyresrätter som efterfrågas.

Det krävs en hel verktygslåda av åtgärder.

Kan inte vi en gång för alla, bara konstatera att det inte är en boendeform som kommer att lösa bostadsbristen och hel generations utanförskap? Det handlar snarare om att sätta ihop en hel verktygslåda av åtgärder. Och det handlar om att vi tar ansvar för varandra över generationerna.

Vi kan inte ha 40- och 50-talister som tillskansat sig ett otroligt förmånligt boende som nu sätter säkerhetslås på den egna plånboken när det handlar om att ta hand om nästkommande generationer. Ja, jag talar exempelvis om fastighetsavgiften, men jag är också öppen för andra förslag. Men de kommer inga sådana. Politiken är helt tyst.

Nästa vecka kommer vi att extrasända ett poddavsnitt där våra expertkommentatorer går igenom de olika riksdagspartiernas bostadspolitik. Lyssna gärna och notera vad du tycker saknas. Skriv en debattartikel, engagera dig politiskt och använd framför allt din rösträtt nästa år – för när unga kvinnor erbjuds lägenheter mot sex – då har marknaden farit i väg någonstans där ingen av oss vill vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.