Miljöpartiets olyckliga vänstersväng

 

LEDARE | Det är svårt att anklaga Miljöpartiet för att vara populister när man föreslår ökad beskattning på fritidshus och den vänstersväng partiet ägnar sig åt just nu är bara olycklig, menar Annika Miscevic, public affairs manager Veidekke.

Det är mindre än ett år kvar till nästa ordinarie val och det ser mörkt ut för Miljöpartiet. I fredagens Aftonbladet/Demoskop når partiet 3 procent, det lägsta stödet på 16 år. Undersökningen är gjord mellan 29 september och 6 oktober.

Den 4 oktober intervjuades språkröret Märta Stenevi, tillika bostads- och jämställdhetsminister i Expressen inför kommande partikongress som går av stapeln 15–17 oktober då partiet även firar 40 år. Det var nog fler än jag som satte kaffet i fel strupe när de läste några av förslagen som ska behandlas av partiet, som till exempel högre beskattning av fritidshus än permanenthus och avskaffade ränteavdrag. Därtill en ny variant av samlad skatt på ägande. Allt som gör det dyrare att äga sitt boende.

Förslaget om att öka beskattningen på fritidshus är faktiskt helt obegripligt.

Precis som Stefan Attefall konstaterar i Veckans aktuellt, så kan man inte anklaga Miljöpartiet för att vara populister. Förslaget om att öka beskattningen på fritidshus är faktiskt helt obegripligt. Försäljningen av fritidshus har ökat markant under pandemin och allt fler svenskar har upptäckt det fina med att tillbringa fler ledigheter och semestrar i Sverige, istället för att flyga till London över helgen eller till Thailand över jul. Jag ser fram emot att höra hur Miljöpartiet ska försvara detta.

Märta Stenevi har gjort ett starkt intryck sedan hon tog över rollen som bostadsminister efter Per Bolund. Hon är kompetent och drar sig sällan för att prata om bostadspolitik. Det uppskattas av branschen efter år av tystnad, men som språkrör har hon inte fått partiet att lyfta så som man önskat. Tills nu har det sannolikt haft med andra frågor än bostadspolitik att göra, exempelvis har väl ingen missat hur mycket det kostat att tanka bilen den senaste veckan.

Personligen tycker jag att det är en olycklig vänstersväng som Miljöpartiet gör nu och bidrar till att polarisera de politiska partierna ytterligare. På riksnivå har tendensen att gå långt till höger eller långt till vänster starkt minskat möjligheterna att samarbeta på ett klokt och pragmatiskt sätt. Om Miljöpartiets vänstersväng får genomslag på kommunal nivå, blir konsekvenserna ännu tydligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.