Vanligt folk och Kalle Anka

 

LEDARE | LO har väckt liv i egnahemsrörelsen och belyser hur kreditrestriktionerna begränsar vanligt folk att köpa en villa eller ett radhus. Även om lösningen är som hämtad ur sagornas värld, så välkomnar Annika Miscevic, public affairs manager Veidekke, att ytterligare en aktör lyfter frågan till debatt.

I onsdags presenterade Magdalena Andersson (S) regeringens första budgetnyhet. Sänkt skatt till 7,5 miljoner löntagare utlovas eller mer pengar i plånboken för vanligt folk, som hon själv uttryckte det.

Samma dag presenterade LO sina krav på kommande statsbudget i rapporten ”Nystart för vanligt folk: Investera i Sverige”. I sju punkter sammanfattas förslag till investeringar som syftar till att främja jobb, välfärd, klimat och utbildning. Inga stormande nyheter precis och de övergripande ambitionerna inom rörelsen hålls ihop – inte minst idén om vanligt folk. (Definitionen är dock oklar.)

Ett förslag från LO sticker trots allt ut:

Investera i klimatsmarta småhus för löntagare: Inför goda villkor för löntagare som bygger en klimatsmart villa eller radhus. Ersätt krav på kontantinsats och amortering med krav på eget arbete vid bygget. Ställ krav på kommuner att frigöra byggklar mark.

Det är välkommet att en stor organisation som LO väcker liv i egnahemsrörelsen inom socialdemokratin och så tydligt pekar ut kreditrestriktionerna som det stora hindret för ”vanligt folk” att förverkliga sin dröm om att bo i villa eller radhus. Detsamma gäller kommunernas restriktiva markpolitik.

Men sen blir allt Kalle Anka. Jag förstår att LO samlar en rad olika yrkeskategorier under sitt paraply, men hur ska exempelvis en undersköterska kunna ersätta kontantinsatsen med eget arbete vid bygget? Utlova plåster och omvårdnad vid olycksfall? Eller ska den utbildade kocken YouTube:a filmer om takläggning och sedan se sina försäkringspremier stiga motsvarande amorteringskraven för att taket inte är anlagt fackmannamässigt?

Inte särskilt jobbskapande är det heller.

Budgettider brukar bli lite vilda västern och årets upplaga lär inte bli annorlunda. Förhoppningsvis är det fler som lyfter de bostadspolitiska utmaningarna och berikar debatten ytterligare. För även om jag raljerar lite över LO:s förslag till lösning, så är det faktiskt helt fantastiskt att de lyfter frågan och med tiden så kanske även de inser att lösningarna på kreditrestriktionerna faktiskt ligger i sakfrågan. Det är i grunden positivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.