Konsten att flytta fokus

 

LEDARE | Att bredda diskussionen i en politiskt svår konflikt är ofta ett smart och bra grepp. Det kan lösa upp knutar och göra alla till vinnare, eller åtminstone till mindre förlorare. Men varför breddades inte spelplanen på bostadspolitikens område? Det undrar Stefan Attefall, strategisk rådgivare.

Så försvann den fria hyressättningen. Centern gav upp kravet, lite snabbare än vad många trodde. Skälet är nog enkelt. Dels vill ingen bli ansvarig för att det blir extraval, dels är fria hyror i nyproduktion, eller marknadshyror som det blir i den politiska debatten, ingen valvinnande fråga. Det enda parti som skulle tjäna på en valrörelse på grund av marknadshyror är Vänsterpartiet, som skulle äta Socialdemokraterna från vänster. Ryktena om att Stefan Löfven är nära att utlysa extraval är nog överdrivet.

Det intressanta med Centerns utspel var att de gjorde en klassiker, de vidgade och delvis bytte spelplan. Nu ska de fria nyproduktionshyrorna bytas mot skattesänkningar på inkomster och ISK-sparkonton. Frågor med tydlig borgerlig anknytning och som skulle visa väljarna att Socialdemokraterna får böja sig. Dessutom satte (C) på detta sätt press på Liberalerna att återansluta sig till det gamla samarbetet. Centern backar genom att byta fokus och göra det besvärligt för (S) och (L). (C) har inte längre lust att vara boven i dramat.

Att bredda diskussionen i en politiskt svår konflikt är ofta ett smart och bra grepp. Det kan lösa upp knutar och göra alla till vinnare, eller åtminstone till mindre förlorare.

Spelplanen är oändligt stor.

Men varför breddades inte spelplanen på bostadspolitikens område? Man kunde ju skapa en bostadspolitisk agenda med fler komponenter. Exempelvis lösa svårigheten för unga att komma in på den ägda bostadsmarknaden genom startlån, stimulera bosparande, justerade kreditrestriktioner. Öka de ekonomiskt svagares möjligheter på bostadsmarknaden med ökade bostadsbidrag, statliga hyresgarantier och stöd till kommunernas sociala kontrakt. Öka bostadsbyggandet genom stimulans av kommunernas planarbete, förändrade regler för investeringsstödet, regelförändringar för att minska byggkostnaderna (utredningsförslag finns på Regeringskansliet). Införa en mildare variant av friare hyressättning i nyproduktion genom justeringar i presumtionshyressystemet så att spelreglerna blir tydligare och mer långsiktiga för de som investerar i hyresfastigheter. Få hyresförhandlingarna att fungera smidigare med obligatoriskt skiljedomsförfarande vid tvister och mer av systematisk hyressättning.

Spelplanen är oändligt stor. Men då måste ju partierna ha en tydlig sammanhängande idé vad man vill. Och förmåga att göra det begripligt för väljarna vad man gör.

Just detta är problemet med varför det händer så lite på bostadspolitikens område.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.