Från ord till handling

 

KRÖNIKA | Januariavtalet innehåller några förslag på viktiga reformer inom det bostadspolitiska området, menar Kent Persson, samhällspolitisk chef på Heimstaden och lyfter särskilt utredningarna om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter och ett effektivare hyresförhandlingssystem.

Jag tillhörde en av dom som tyckte det var bra att januariavtalet innehöll reformer på det bostadspolitiska området. Flera av förslagen är rätt och kommer bidra till att bostadsmarknaden kommer fungera bättre. Det löser inte alla problem på bostadsmarknaden, men är ett steg på vägen. Många av förslagen kommer nu under våren vara färdigutredda och ska då gå från punkter i ett avtal till att bli genomförda och beslutade i riksdagen. Det är nu det ska gå från ord till handling.

Jag tycker det finns två viktiga utredningar på det bostadspolitiska området som blir en värdemätare på om nu regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna kan gå från just ord till handling. Det handlar om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter samt utredningen om ett effektivare hyresförhandlingssystem.

Tyvärr så fungerar hyresförhandlingssystemet idag alldeles för dåligt. Beroende på vem man frågar om varför så pekas säkert olika syndabockar ut. För mig är det av mindre intresse. Det finns bara förlorare när förhandlingarna inte fungerar och långsiktigt påverkar det ytterst hyresgästerna på ett negativt sätt. I förhandlingar är det självklart att man kan ha olika uppfattningar. Lika självklart är det att förhandlingar ibland kan bli så låsta av olika skäl att man helt enkelt inte kan lösa ut förhandlingen. När det sker måste det finns en väg ut. En oberoende aktör som löser ut konflikten. Idag saknas det för hyresförhandlingarna. Det skapar i sig en obalans emellan parterna. Att införa en lösning med en oberoende part, var utgångspunkten i den utredningen. Utredningen är klar och tyvärr föreslår inte utredaren detta. Utredningen har därför fastnat på departementet och det återstår att se om regeringen vårdar innehållet i januariavtalet och såväl justerar förslaget och släpper fram det eller om det mals sönder på regeringskansliet.

Om inte detta genomförs kommer Centern ha en tuff svekdebatt framför sig. Om Socialdemokraterna genomför reformen så kommer de gå en tuff valrörelse till mötes.

Fri hyressättningen har diskuterats och debatteras länge och delat det politiska landskapet i två läger. Sannolikheten för att de blir överens är ytterst liten. Därför kommer det bli extra intressant att se om Socialdemokraterna verkligen nu står upp för att detta ska genomföras. För Centern blir det en av de verkliga testen på hur liberalt januariavtalet egentligen är. Om inte detta genomförs kommer Centern ha en tuff svekdebatt framför sig. Om Socialdemokraterna genomför reformen så kommer de gå en tuff valrörelse till mötes.

Kommer då marknadshyror för nyproducerade hyresrätter lösa bostadsproblemen. Inte som ensam reform. Men den kommer lägga grunden för att det över tid kommer finnas möjlighet att investera i att bygga nya hyresrätter i Sverige. Långsiktighet är en av de viktigaste faktorerna för att man ska investera i hyresrätter. Med en fri hyressättning kommer attraktiviteten i investerandet för hyresrätter att öka. Kommer då hyresgästerna att drabbas av extrema hyreshöjningar? Självfallet inte. För att kunna hyra ut lägenheter och kunna behålla sina hyresgäster länge måste de vara nöjda med såväl boendet som hyran. Med en för hög hyra kommer helt enkelt kunden söka sig därifrån. Stabilitet och förutsägbarhet behöver såväl kunden som fastighetsbolagen. Därför kommer man också hitta nivåerna som är rimliga och det är väl just det som är marknadshyra.

Valet närmar sig snabbt. Val handlar som bekant om framtiden. Men de partierna som inte kan visa upp att man genomfört det man lovat kommer få svårt att bygga förtroende för nya vallöften. Det är hög tid att gå från ord till handling om man vill få en bra start i valrörelsen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.