LEDARE | Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi har tillträtt som bostads- och jämställdhetsminister med placering på arbetsmarknadsdepartementet. Det ger henne en unik position att påverka kvinnors liv, menar Annika Miscevic, public affairs manager på Veidekke som uppmanar Stenevi att följa upp byggsamtalen med temat jämställdhet.
Förra måndagen var det internationella kvinnodagen – en mycket viktig dag även för ett land som Sverige, där kvinnor upplever stor frihet jämfört med många andra länder.
Det bästa med 8 mars är att allt fler företag, organisationer och människor använder denna dag till att rapportera och debattera orättvisor, samt belysa skilda villkor mellan kvinnor och män. Det näst bästa är att ökad information ger oss bättre underlag att fatta beslut på och därmed förändra.
Det sämsta med internationella kvinnodagen är givetvis att den överhuvudtaget finns. Det näst sämsta är att den bara inträffar en gång per år, samtidigt som ojämställdheten fortsätter påverka våra liv resten av årets dagar.
Märta Stenevi, du har nu tillträtt som både bostadsminister och jämställdhetsminister med placering på arbetsmarknadsdepartementet. Dessutom är du språkrör. Det ger dig en unik position att påverka kvinnors liv. Från en feminist till en annan: följ upp byggsamtalen som statsministern och din företrädare initierade förra året, men bjud in oss som vill prata om jämställdhet. Vi är många inom bygg-, fastighets- och finanssektorn som vill tala om följande:
- Efter en skilsmässa bor knappt 50 procent av papporna i antingen bostadsrätt eller villa, jämfört mot 38 procent av mammorna som istället bor i hyresrätt i högre grad.[1]
- Svårigheten att hitta ny bostad leder till att 35 procent av alla kvinnor som vill lämna sin partner stannar i en dålig relation.[2] Det är inte bara bristen på hyresrätter som ställer till problem. Även om ett par säljer en gemensam bostad, så har kvinnor inte inkomsten som behövs för att skaffa en bostad som täcker familjens behov.
- Amorteringskraven slår hårdare mot kvinnor. I 15 av 21 län påverkas kvinnor negativt, medan siffran för män är 8 av 21.[3]
- Det krävs 16 år för en kvinna med genomsnittlig lön att spara ihop till en insats för en liten lägenhet i Stockholm.[4] Stigande bostadspriser är inte ett oförklarligt fenomen. Efterfrågan är större än utbudet. Dessutom har vi extremt låga räntor och det finns en stor grupp insiders på marknaden som har trygga anställningar trots pandemin, en bostad att sälja och högt sparande. Det är denna grupp som byter bostäder med varandra och driver upp priserna tillsammans. Outsiders förblir outsiders.
- Män äger, kvinnor brukar. Exempelvis äger män 154 procent mer mark än kvinnor.[5] De äger fler hus och spenderar oftare sin del av den gemensamma hushållskassan på produkter som har ett andrahandsvärde (båt, motorcykel etc.) medan kvinnor spenderar sin del på bruksvaror utan andrahandsvärde (kläder till barnen, underhållning etc.).
- En av tio som arbetar inom byggbranschen är kvinna. (11 procent)[6] De flesta återfinns dock på storföretag med fler än 250 anställda och många är fortfarande anställda på tjänstemannasidan.
- Andelen tjejer på gymnasiets byggprogram ökade mellan 2002–2008, men har sedan dess tyvärr stannat runt 10 procent.[7] Med tanke på att branschen lockar kvinnor från andra utbildningar och ändå bara uppnår 11 procent, vart tar de andra vägen?
- Kvinnor har 69 procent av männens pension.[8] Vi vet att det beror på många faktorer som handlar om familjers val runt deltidsarbete och föräldraledighet. Just därför är kvinnors möjligheter att bygga en förmögenhet så viktig och få saker är så förmögenhetsbildande som att tidigt investera i en egen bostad.
Det här är åtta exempel på viktiga frågor som hör hemma utanför 8 mars. Låt oss börja beta av dem och låt oss göra det tillsammans!