Om svenska trähus – Ebba Busch har gjort en sann kulturgärning

 

DEBATT | Det finns många vinklar på historien om Ebba Buschs husköp, men den mest självklara tycks ha glömts bort: Det hon har köpt är ett kulturarv värt att vårda och vara stolt över. Svenska trähus med kvalitet är sällan så illa medfarna som de kan se ut, skriver Karin Larsson, civilingenjör i fastighetsbranschen.

Ebba Busch har köpt ett ruckel, hojtar kvällstidningarna. Kanske är de bara glada över att få skriva om något annat än Covid-19. Men kanske behöver redaktionerna bjuda in Arga Snickaren på en fika och få en lektion om gamla trähus. Visst – en tjock plånbok är en fördel vid omfattande renovering, liksom tid och tålamod. Men den som är beredd att satsa står ofta med en riktig pärla när renoveringen är klar.

Ett hus byggt för dåtidens trendsättare

Vad är det då som Ebba Busch har köpt? Ett tränat öga ser snabbt att det omsusade huset en gång byggdes för folk som hade råd. Hela huset andas kvalitet och detaljrikedom. Det har karaktär och stil och följer en modern stil för sin tidsepok. Den som har minsta kunskap om arkitektritningar från början av 1900-talet ser att huset är påkostat både interiört och exteriört. Kulörerna på fasaden är valda med omsorg.

En förfallen farstukvist gör inget ruckel

Det här kan förvåna kvällstidningsläsaren som bara sett en förfallen farstukvist och en skräpig, igenvuxen tomt. Men det behövs inte mycket kunskap om trähus för att veta att farstukvisten förfaller snabbt när omvårdnaden brister. Den är oftast byggd i söderläge och utsatt för stark sol och överlever inte utan underhåll. Att bara täcka den med en presenning räcker inte – men det är inget större ingrepp att riva den och bygga en identisk på samma plats.

Trädgården kan se ut att ha tagit sitt sista andetag. Men det går att väcka liv i gamla trädgårdar. Äppelträd som är över hundra år går att flytta och efter ett år kommer ny fin frukt. Invändigt ser huset mycket kvalitativt ut. Innertaket är vackert. Det syns inga tecken på fuktdrypande kök eller vardagsrum. Trähusets ytterpartier ser inte heller vanskötta ut, om man bortser från den redan nämnda farstukvisten.

Dröm stort, men var realist – och skratta sist

Främsta rekommendationen till den som nu känner sig inspirerad att göra en Ebba Busch? Jo, köp ett hus med en godtagbar besiktning. Lika viktigt är en realistisk underhållsplan. Finns antydan till att huset håller på att förfalla totalt: avstå hellre, om avsikten är att använda det som bostad. Att köpa drömmar är inte olagligt, men ofta en dålig affär.

Sen behövs givetvis en större investering för att bygga om ett eftersatt sommarnöje till ett vinterbonat modernt hus. Men så länge grundstommen är bra och huset inte läcker som ett såll finns goda förutsättningar. Övergivna trähus kan vara i betydligt sämre skick än det omtalade huset.

Sensmoralen i den här historien? Det är sannolikt att Ebba Busch får skratta sist, när de saftiga hantverkarräkningarna är betalda. Troligen har hon gjort en god husaffär, även om det kanske inte är lika kittlande att rapportera. Men om rubrikerna bidrar till att svenska trähus uppmärksammas och kunskap kommer fram i ljuset, har Busch gjort en sann kulturgärning. Vi kan alla träna oss i att se de gamla trähusen med en annan blick. De är ett arv värda att bevara och glädjas åt.

Bilder på huset hittar du här: Dina pengar, Expressen 2 nov 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.