KRÖNIKA | Bostadsmarknaden i sig är inte ojämställd, men förutsättningarna att ta sig in på den skiljer sig mellan män och kvinnor. Det finns åtta goda skäl till att fortsätta uppmärksamma internationella kvinnodagen den 8 mars, skriver Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar.
”Så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är att vi inte längre ska behöva en sådan här dag”, lär en EU-kommissionär vid namn Viviane Reding en gång ha sagt på frågan om det verkligen fortfarande behövs en specifik dag för att uppmärksamma kvinnors rättigheter. Och jag är benägen att hålla med. Visst har exempelvis Sverige kommit längre än många andra länder, men vi är inte i mål. Inte minst ur ett privatekonomiskt perspektiv, här finns det fortfarande många områden att förbättra.
Och vad i all världen har kvinnodagen och jämställdhet med bostadspolitik att göra kanske du tänker? En hel del faktiskt. Inte minst för att flera uträkningar och undersökningar vi gjort visar på att kvinnor står inför en rad utmaningar när det kommer till möjligheten att köpa en bostad eller komma vidare i bostadskarriären. Så jag ser följande anledningar till att bostadsmarknaden och jämställdhet har flera gemensamma beröringspunkter:
- Utbildning och karriär. Män och kvinnor verkar ha olika preferenser när det kommer till val av utbildning och yrke. Av oklar anledning hamnar många kvinnor i branscher med lägre löneläge och sämre utvecklingsmöjligheter. Det får livsavgörande effekt på deras inkomst, sparande och pension. Och därmed vilken möjlighet de har att skaffa sig tillgångar av olika slag, till exempel en bostad.
- Köpkraft. Som bekant är hur mycket du tjänar avgörande för hur mycket du ska få låna av banken. Eftersom kvinnor av olika anledningar tjänar mindre än vad män gör, kan de helt enkelt inte köpa lika stor bostad som män. Amorteringskrav och kvar att leva på-kalkyler har vi pratat om många gånger, men i slutändan är det lönen som avgör. Så länge kvinnor tjänar mindre än vad män gör, har de inte samma förutsättningar.
- Spara till kontantinsats. Med en lägre inkomst är förutsättningarna sämre att spara. Det är helt enkelt inte lika lätt att sätta av ett överskott till framtida konsumtion, nämligen ett sparande. Om en kvinna och en man sparar 10 procent av sin inkomst varje månad, tar det längre tid för en kvinna än en man att spara ihop till kontantinsatsen.
- Inställning till risk. Av Sveriges aktieägare är sex av tio män. Denna fördelning har varit i det närmaste oförändrad under de senaste tio åren. Har man gott om tid på sig, har en högre risk historiskt sett lönat sig. För den som vågar ta risk har pengarna till kontantinsatsen bättre förutsättningar att växa till sig och därigenom möjliggöra ett bostadsköp.
- Deltidsarbete. Om en kvinna och en man bor ihop är det högre sannolikhet för att kvinnan arbetar fler oavlönade timmar i hemmet och tar större ansvar för barnen genom att ta ut fler föräldrapenningdagar och arbeta mer deltid. Det kan få stor negativ effekt på hennes framtida lön och karriärmöjligheter. Och det i sin tur får effekt på punkt 1–3.
- Kvinnor köper blöjor och män köper båten. Undersökningar vi gjort visar att kvinnor lägger pengar på sådant som förbrukas innan det eventuellt går att sälja på en andrahandsmarknad, medan män lägger pengar på sådant som har ett andrahandsvärde. Så vid en eventuell separation riskerar kvinnan att få ut mindre pengar att ta sig in på bostadsmarknaden med.
- Skilsmässa. Många par hamnar någon gång där man inte trodde man skulle hamna, nämligen mitt i en skilsmässa. Och den av olika anledningar begränsade köpkraften visar sitt fula ansikte igen. Efter en skilsmässa bor knappt 50 procent av papporna i antingen bostadsrätt eller villa mot 38 procent av mammorna, som i stället i högre grad bor i hyresrätt. Och ni vet ju vad det innebär i termer av värdeökning och boendekostnad.
- Kvinnor har 69 procent av männens pension. Deltidsarbete och de lägre lönerna får i livets slutskede en direkt återverkan i kvinnors pensionskuvert. Som änka är risken att den ekonomiska situationen kan bli mycket kännbar. Den lägre inkomsten kan göra det svårare att ha råd med ett mer ändamålsenligt boende i livets slutskede.
Bostadsmarknaden är i sig inte ojämställd, det är bara förutsättningarna för att ta sig in på den som vi behöver fokusera på ett tag till. Så låt oss uppmärksamma den internationella kvinnodagen den 8 mars. Den behövs fortfarande.